Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Telus i Zeazin – dovoljno za start

Telus i Zeazin – dovoljno za start

3729
0

Iako neki redovno požure, pa već sa prvim lepim vremenom krajem marta počinju setvu, ipak je april mesec u kojem se poseju najveće površine pod kukuruzom. Kao najvažniji ratarski usev, kukuruz zauzima skoro milion hektara obradive površine svake godine. 
Nakon svih predsetvenih operacija i odabira hibrida, za uspešnu proizvodnju kukuruza najbitnija je primena herbicida. Bez primene herbicida nema uspešne proizvodnje, a korove je najbolje suzbijati kada su već prisutni na parceli i ako postoje preprati za njihovo uspešno suzbijanje. Kada je reč o suzbijanju korova u kukuruzu, rešenje postoji za gotovo sve, ali ne i za muhare. Nicanje muhara je u isto vreme kada i kukuruza i zato ih je najbolje suzbijati u tom trenutku, tj.tretmanom posle setve, a pre nicanja kukuruza. 
Na našem tržištu postoji veliki broj preprata namenjenih za suzbijanje korova koji se primenjuju posle setve, a pre nicanja useva. Međutim, u moru preprata kako odabrati onaj pravi i šta treba znati da bi imali dobru efikasnost. 
Svi preparati koji se primenjuju „na crno“ dok usev još nije nikao, da bi se aktivirali zahtevaju određenu količinu vode. Za najbolji efekat potrebno je 10-15 mm padavina u periodu 10-14 dana nakon tretmana, a kombinacija koja pokriva najširi spektar korova koji se mogu nađi na njivama širom Srbije je TELUS 1,4 l/ha + ZEAZIN 1,5 l/ha. Ova kombinacija ima višestruke koristi jer TELUS deluje na jednogodišnje uskolisne i neke širokolisne korove, dok ZEAZIN na širokolisne i delimično na uskolisne korove, a pri tom i na već iznikle korove. Primena ove kombinacije u istom prohodu višestruko je korisnija nego njihova pojedinačna primena. 
Kada je u pitanju suzbijanje korova u kukuruzu ovo je samo prvi korak, a koje je najbolje rešenje u kasnijim fazama pisaćemo već sledećeg ponedeljka. Za sada je dovoljno primeniti TELUS i ZEAZIN i mirno čekati da kukuruz nikne. 
Ova kombinacija se može koristiti i u usevu suncokreta, ali u tom slučaju je drugačija količina primene ovih preparata. Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se stručnoj službi kompanije Chemical Agrosava na telefon 011/7852-767

Dipl. inž. poljoprivrede Dejan Reljin

 

Prethodni tekstU Srbiji nema zaražene piletine iz uvoza
Sledeći tekstU borbi s mrazom i ledom – Francuski vinogradari