Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo TEMPIRAJTE VREME OSEMENJAVANJA DOBROM ISHRANOM I TELESNOM TEŽINOM

TEMPIRAJTE VREME OSEMENJAVANJA DOBROM ISHRANOM I TELESNOM TEŽINOM

376
0
foto: S. Vasojević
foto: S. Vasojević

Imate farmu krava i pripremate svoja mlada grla za prvi ciklus steonosti, ovo treba da znate! Polna zrelost predstavlja uzrast kada se kod junica prvi put pojavi estrus. U tom periodu, jajnici junice počinju da proizvode veću količinu estrogenih hormona, pa se sekundarne polne oznake jače ispoljavaju. Na polno stasavanje kod junica utiče više faktora, a stručnjaci smatraju da su nasleđe i ishrana najvažniji. Čak je poznato da je vreme estrusa karakteristično za pojedine rase.

Simentalke i Holštajnke ranije stasavaju

Polna zrelost junica simentalske i holštajnfrizijske rase nastupa znatno ranije od vremena kada su ostale jedinke spremne za prvo osemenjavanje, piše Verica Lazarević ispred PSSS Jagodina.

„Junice ovih rasa polnu zrelost postižu sa 8 do 9 meseci starosti sa prosečnom težinom 250 do 280 kg, a prvo osemenjavanje u našim uslovima se preporučuje u uzrastu od 15 do 17 meseci. Tada junice treba u uslovima normalne ishrane, da su telesne mase oko 400 kg, što odgovara vrednosti oko 60% težine odrasle krave. Tako ćemo imati ciljano vreme teljenja od 24 do 26 meseci, a što se smatra idealnim u našim uslovima“, navodi Lazarevićeva.

Rano osemenjavanje izaziva mnoge probleme

Veoma mlade, a takođe i veoma stare prvotelke imaju češće probleme pri telenju, a suviše rano osemenjavanje može sa sobom da izazove neke probleme poput; opasnosti od nedovoljno razvijene karlice, odnosno nastanku uske karlice kao prepreke telenju, teških telenja – pogotovo, ako je semenjena semenom bika koji daje krupnu telad, zakržljavanje same junica, ako nije završila porast, a već je opterećena graviditetom i naročito ako je ishrana takvih junica loša.

„Tu je još i problem – neadekvatne pripremljenosti za graviditet i kasnije laktaciju jer potrošnja jednog dela unete hrane za porast junice dovodi do smanjenja iskorišćavanja unetog obroka za potrebe rada mlečne žlezde i posledično do manje mlečnosti koju ćemo u kasnijim laktacijama teško dovesti na željeni nivo“, tvrde iz PSSS Jagodina.

Zato je važno da se prvi pripusti junica planiraju i postupaju sa velikom pažnjom, jer će samo zdrava i dovoljno razvijena grla podneti opterećenje visoke proizvodnje i biti dugo iskoristiva.

 

 

Izvor: Verica Lazarević PSSS Jagodina

J.E.