Tkačov – srećni smo što smo sa nekih tržišta potisnuli Amerikance!

  367
  0

  Rusija će, kako prenose Novosti, ove godine postati svestski lider po izvozu žitarica. Naime, namera Rusije je da do sledeće godine, tačnije sledeće žetve, proda 45 miliona tona žitarica.

  Budući da su ruski silosi puni, a cene na tržištu Rusije niske, jedini izlaz je u izvozu žitarica. Prema oceni “ Volstrit džurnala”, preterani izvoz Rusije, uticao je na pad cene pšenice na svetskom tržištu. 10-og novembra Ministarstvo poljoprivrede RF je saopštilo da je u ovoj godini požnjeveno 137,2 miliona tona žitarica, od čega je 88 miliona tona pšenice.

  S druge strane, američki farmeri “kukaju”. Rublja je, u poslednjih godina, oslabila u odnosu na dolar. Te su ruski proizvođači konkurentniji od američkih proizvođača, zadovoljniji su cenama na svetskom tržištu – koje su pale. A američki farmeri su posejali mnogo manje pšenice, nego prethodnih godina.

  “ Mi smo srećni da smo sa nekih tržišta potisnuli Amerikance, a o nevoljama američkih farmera neka se brinu njihove vlasti.” – istakao je ruski ministar poljoprivrede Aleksandrar Tkačov, a prenose Novosti.

  Rusija izvozi žito u 123 zemalja, a glavni kupci ruske pšenice i drugih žitarica su: Turska, Egipat, Bangladeš, Saudijska Arabija, Indonezija, Azerbejdžan, Nigerija.

  Izvor: Novosti

  Photo: Pixabay