Naslovna PR Toplo vreme izmamilo kretanje voća

Toplo vreme izmamilo kretanje voća

1712
0
kajsija u cvetu
kajsija u cvetu

Početak marta meseca sa relativno visokim temperaturama za ovaj deo godine, probudio je voćne zasade iz zimskog sna i skrenuo pažnju voćarima kako bi na vreme obavili prskanja. Nekoliko hladnijih dana koji su za nama su samo privremeno prolongirali aktivnosti u voćnjacima. Padavine koje su bile prisutne u predhodnim danima kao i prisustvo povećane relativne vlage u vazduhu mogu ostvariti povoljne uslove za ostvarenje infekcija.

Prvo treba obratiti pažnju na koštičavo voće koje je krenulo u vegetaciju. Kod breskve se trenutno mogu videti prvi vidljivi roze baloni što ukazuje na vrlo brzi početak cvetanja. U ovoj fazi kod breskve preporučujemo primenu fungicida Odeon u količini 2,5 kg/ha.

Kajsija već intenzivno cveta, pa se u ovoj fazi preporučuje tretman protiv sušenja cvetova, grana i grančica (Monilia laxa) sa preparatom Dionis plus 2,5 l/ha. Trešnja se takođe nalazi u fazi početka cvetanja gde preporučujemo primenu preparata Duofen 1,5 l/ha. Zbog prohladnog vremena savetujemo primenu preparata Wuxal Ascofol-a 2 l/ha za pospešivanje oplodnje. U periodu cvetanja je zabranjena primena insekticida.

Kod jabučastog voća takođe su pokrenuti pupoljci. Većine zasada jabuke su u fazi razmicanja ljuspastih listića do vidljivih „mišijih uši“ tako da se još može primeniti takozvano plavo prskanje. One koji imaju jabučasto voće u okućnicama prskati sa Bakarnim uljem u koncentarciji 2 %. Za zimsko prskanje u većim zasadima primeniti kombinaciju Everest 0,5 % + Letol 3 %.

Prvi pravovremeni tretmani kod voća, igraju ključnu ulogu u dobijanju bitke protiv prouzrokovača biljnih bolesti.

 

Dipl.inž.polj. Milan Sudimac, Chemical Agrosava