Naslovna Uredbe Traži se izmena poziva razmene kukuruza za junad – ovako neupotrebljiv za...

Traži se izmena poziva razmene kukuruza za junad – ovako neupotrebljiv za farmere!

324
0

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” iz Novog Sada traži izmene ili povlačenje kompletnog poziva za prikupljanje ponuda o razmeni merkantilnog kukuruza za tovnu junad, koji je objavila Republička direkcija za robne rezerve, prenosi Agroservis.

Ovo udruženje iznelo je nekoliko predloga izmene, kao da je potrebno navesti da je reč o rodu kukuruza iz 2018. godine. S obzirom da državne Robne rezerve tvrde da imaju na lageru kukuruz od prošle godine, to je neophodno navesti jer novi kukuruz ne može biti pravilno zaštićen i upotrebljiv u ovoj razmeni jer karenca kod zaštite kukuruza traje 15 dana i novi rod kukuruza nije, dakle, za promet niti za preradu.

Zatim, nije prihvatljivo da proizvođač junadi snosi troškove transporta, već treba navesti da troškove transporta od farme do klanice bez obračunatog kala, snosi klanica. Takođe, potrebno je dodati dve klanice na teritoriji Šumadije i Pomoravlja i Podrinja i Mačve, kako bi bila bliža farmerima iz tih regiona, a izostaviti onu iz Iriga, tvrdi ovo Udruženje.

Rok za realizaciju naturalne razmene sa 30. septembra, potrebno je pomeriti na 10. oktobar, a predaju prijava potrebno je produžiti do 20. septembra ove godine.

Potrebna i izmena traženih birokratskih procedura
Naročite izmene treba uneti, kad je u pitanju dokazivanje postojanja junadi u prijavi, gde je dovoljan izvod iz Centralnog registra životinja, što može obezbediti direkcija za Robne rezerve od Uprave za veterinu i nije potrebna overa Javnog beležnika.
Zatim, izjava o krivičnoj i materijalnoj odgovornosti ponuđača je zapravo pokazatelj da će, što direkcija za Robne rezerve nije shvatila ili je to namerno učinjeno, većina gazdinstava zbog sprečavanja prodaje preuzetog kukuruza odustati od ovog posla, navodi „Agroprofit“ iz Novog Sada.

‘Druga tačka ove izjave je besmislena jer se u centralnoj bazi ne mogu menjati podaci o obeleženim životinjama, a zašto se traži još i broj teladi na gazdinstvu, nije jasno. I to sve još da se overi kod Javnog beležnika’.

Smatra se da najavljeni protesti na putevima nisu prihvatljiv metod za dogovor i da se uskoro očekuje objavljeni poziv za razmenu promeni sa navedenim predlozima i da bude ostvarljiv.

 

Izvor: Agroservis

J.E.