Naslovna Vesti Trenutno stanje u usevima TIKVICE!

Trenutno stanje u usevima TIKVICE!

967
0
foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Tikvice se dosta gaje u našoj zemlji, a pogotovo su zastupljene na jugu Srbije i to kao drugi usev! U plastenicima se najčešće gaje nakon paradajza! Cena ove godine nije oduševljavajuća.

Sadrže oko 10% suvih materija, a najviše šećera 3-8 %, celuloze oko 1%, pektinskih 0,3 – 0,8 % i azotnih materija 0,3 – 1,2 %, mineralnih materija 0,5 – 0,8%. Od vitamina najviše ima karotina (provitamin A), zatim vitamina C, vitamina B grupe i vitamina E.

Osetljive su na niske temperature, odnosno na temperaturi ispod 15 oC biljka prestaje da se razvija. Zahteva dosta vlage i tada daje velike i jedre plodove. Optimalna važnost zemljišta za nju je 70-80% poljskog vodnog kapaciteta a vazdušna i do 70%.

Zahteva izuzetno plodno, struktorno zemljište, neutralne reakcije.

Kao što smo već napomenuli, u plasteničkoj proizvodnji se obično gaji kao drugi usev, nakon paradajza, a da bi dala dobre prinose, mora se izvršiti adekvatno đubrenje u propisanim količinama.

Prenosimo vam trenutno stanje na terenu, prisustvo bolesti i štetočina..

U usevima tikvice, u zaštićenom prostoru primećeno je prisustvo bele leptiraste vaši (Trialeurodes vaporariorum). Prisustvo je utvrđeno vizuelnim opažanjem na naličju lista lista i došlo se do zaključka da je prisutan veliki broj jedinki sa generacijama koje se preklapaju. Po pravilu se sa hemijskom zaštitom treba početi odmah nakon opažanja prvih jedinki.

foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Mogu biti prenosioci virusa što može da bude izuzetno opasno po usev.

Na mlađim plodovima su uočeni simptomi ranih infekcija, pretežno u vidu blagih i često neprimetnih deformacija, sa bradavičastim izraštajima na samoj površini.

Suzbijanje je izuzetno složeno i teško, primena preventivnih mera je obavezna sa redovnom obradom zemljišta. Sa redovnim suzbijanjem korova i sadnjom zdravih biljaka o kojima se mora voditi računa se u značajnoj meri smanjuje rizik od nanošenja štete.

foto: M. Stojanović

Primenom lepljivih, žutih ploča u kombinaciji sa hemijskom zaštitom u periodu kada se primeti prvi beli leptićit kao što je već napomenuto, postižu se solidni rezultati.

Ne treba zanemariti biološke mere borbe, odnosno primene parazita, predatora ali i insekticida biološkog porekla čijom se upotrebom postižu izvanredni rezultati!

 

M.S.