Naslovna Vesti Tri ćilima iz Srbije kandidati za listu UNESCO svetske kulturne baštine

Tri ćilima iz Srbije kandidati za listu UNESCO svetske kulturne baštine

Država će do marta 2020. zvanično predložiti UNESCO-u da tri ćilima iz Srbije - pirotski, staparski i sjeničko-pešterski - uvrsti na listu svetske kulturne baštine.

418
0

Inicijativu su pokrenuli potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović i NALED, a podržao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kao i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Potpredsednica Mihajlović je rekla da je počektom decembra upućena inicijativa Etnografskom muzeju da se zaštite ova tri ćilima.

– Ćilimi su upisani u nacionalni registar, a potrudićemo se da već od marta predamo inicijativu za upis na listu UNESCO, rekla je Mihajlovićeva u Vladi Srbije, gde je danas predstavljena nova postavka rukotvorina u „Srpskom salonu“, koji je opremljen u saradnji Korodinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Etno mreže i NALED-a.

Izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović, podsetila je da je u septembru 2019, uz podršku pokrajinskog premijera Igora Mirovića otvoren i “Vojvođanski salon”.

– Potpredsednica Mihajlović i pokrajinski premijer Mirović u susretima sa stranim zvaničnicima poklanjaju tradicionalne rukotvorine i tako stvaraju izvor prihoda za brojne žene iz unutrašnjosti. Na ovaj način je do stranih zvaničnika stiglo više od 100 naših azbuka u zlatovezu, tkanica, tradicionalnih peškira. To želimo da omasovimo u 2020, pre svega u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova”, rekla je Jovanović.

Rukotvorine su napravile žene iz svih krajeva Srbije koje su deo inicijative „1.000 žena“. Do sada je zaposleno njih 698, a izradile su, između ostalog, „kraljevski pojas“ za kineskog predsednika Si Ðinpinga i pirotske ćilime koji su poklonjeni predsednicima Rusije i Francuske Vladimiru Putinu i Emenuelu Makronu.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da je Srbija u poslednjih 10 godina napravila velike korake po pitanju očuvanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. On je naveo da je u decembru potpisano zajedničko uputstvo ministarstava kulture i građevinarstva kojim se osigurava poštovanje prostornih i urbanističkih planova uz očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa, a raspisan je i konkurs „Gradovi u fokusu“ namenjen revitalizaciji infrastrukture u oblasti kulture.

Na konferenciji je najavljeno i da će se raditi na tome da se nacrt zakona o zanatstvu što pre nađe u javnoj raspravi, što će biti inicijativa najmanje dva ministarstva. NALED je inicirao i uvođenje “čuvara tradicije” u lokalnim samoupravama, osoba koje će biti zadužene za brigu o aktivnostima na očuvanju kulturnog nasleđa na lokalu, na čemu će se raditi u 2020.