Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija TRI USLOVA za uspešnu DIGITALIZACIJU u poljoprivredi

TRI USLOVA za uspešnu DIGITALIZACIJU u poljoprivredi

362
0

Digitalizacija je pokrenula treću industrjsku revoluciju. Značaj napredak ostvaruje se i u poljoprivredi. Uz pomoć raznih uređaja koji su dostupni sve većem broju poljoprivrednika, danas možemo da pratimo proizvodnju, moguće prinose, rane signale upozorenja na bolesti.

Iako mnogi najpre pomisle na robote, velike mašine, dronove i ogromne površine pod usevima, cilj digitalizacije je u stvari u uspostavljanju održivosti poljoprivrede. Vodeće međunarodne mreže, naglašavaju da će radikalna tehnološka inovacija, tačnije digitalizacija, biti ključni za nove ciljeve održivog razvoja (SDG – Sustainable development goals) koji će imati stvarni uticaj u narednoj deceniji’, piše portal arc2020.eu

Da bi digitalizacija doprinela ostvarivanju ciljeva razvoja, potrebno je ispuniti tri uslova:

‘Prvi uslov odnosi se na distribuciju fizičkog, društvenog i ljudskog kapitala neophodnog za pristup digitalnim mogućnostima. Poljoprivreda i ruralna područja su domeni u kojima digitalna razlika ima visok nivo učestalosti’, navodi ovaj portal.

Veći deo ruralnog stanovništva, da bi unapredio svoju proizvodnju zapravo mora da koristi internet, međutim, iznenađujuć je procenat onih koji uopšte nemaju pristup kompijuterskim tehnologijama, a kamoli internetu. Istraživanja u Srbiji sprovedena pre tri godine, pokazala su da tek 33 odsto ruralnog stanovništva ima internet priključak.

Drugi uslov odnosi se na promene koje želimo da napravimo u poljoprivredi, odnosno kako pametnim rešenjima skratiti neke dugoročne postupke, uštedeti vreme ili radnu snagu. Roboti su dizajnirani da smanje troškove radne snage, a e-trgovina je dizajnirana tako da omogućava potrošačima da kupuju dok ostanu kod kuće. Rizici u vezi sa digitalnim dizajnom. Prema nedavnom istraživanju, devet odsto svih poslova u zemljama OECD-a su automatizirani.

Pročitajte još o biosenzorskoj analizi vina

Sa digitalizacijom kod samih proizvođača moraju da se razvijaju i druge veštine, poput pravnih ili organizacionih. To je treći uslov. To neće naše poljoprivrenike učiniti ‘menadžerima’ u negativnom kontekstu, već će smanjiti rizike u proizvodnju i povećati njihovu kontrolu nad svojim poslom.

Sama digitalizacija, treba da pomogne proizvođaču da smanji zavisnost od spoljnih činilaca u proizvodnji i da mu osigura mesto na tržištu, tako što će da poveća kvalitet njegovih proizvoda.

Ono što je nekada bio traktor, danas je to tablet sa pokazateljima temperature zemljišta, procentom vlage i kvalitetom vode u pojilicama. Oba imaju isti cilj, olakšana proizvodnja u poljoprivredi i bolji krajnji rezultat proizvoda.

Izvor: arc2020.eu i Bolja zemlja

Julijana El Omari