Naslovna Vesti TRIJUMF dunja – RODNA sorta kojoj pogoduje naše PODNEBLJE

TRIJUMF dunja – RODNA sorta kojoj pogoduje naše PODNEBLJE

2126
0
dunja
Sazreva krajem oktobra, pogodna za preradu i konzum u svežem stanju, foto J. El Omari

Trijumf dunja je bugarska sorta, stvorena u Plovdivu, ukrštanjem Pazardžijske sa Češkom dunjom. Sazreva posle Leskovačke krajem oktobra i spada u grupu poznih sorti koje produžavaju sezonu berbe dunje, piše Milan Tošković iz PSSS Srbije.

„Plod je krupan, mase oko 300 grama, okruglaste do blago izdužene forme, glatke površine bez neravnina. Pokožica ploda je tanka, nežna, malo maljava, zelenkasto žute boje koja u punoj zrelosti prelazi u limunasto žutu. Meso ploda je bledožuto, krto, umereno sočno, prijatne arome bez kamenih ćelija i dobrog kvaliteta. Sorta je kombinovanih svojstava i pogodna je kako za preradu tako i za konzum u svežem stanju“, navodi Tošković.

Pogledate reportažu o Tavniku – selu dunja!

Plod se čuva do januara bez tamnjenja. Osim osetljivosti na transport nema izražene mane. Stablo je umereno bujno sa oborenom krošnjom i savija se pod teretom roda. Rano prorodi i veoma je rodna.

„Samobesplodna je sorta i zahteva oprašivača. U poslednjih desetak godina sve je više zastupljena sorta Trijumf, kojoj odgovaraju agroklimatski uslovi ovog podneblja i uz primenu preporučenih agrotehničkih i pomotehničkih mera daje visoke i redovne prinose i odličan kvalitet ploda“.

Izvor: Milan Tošković, PSSS Srbija

 

J.E.