Naslovna Vesti Tržište kaže: VRTOGLAVO VISOKA CENA MALINE!

Tržište kaže: VRTOGLAVO VISOKA CENA MALINE!

1486
0

Ove proizvodne godine, malinari su imali veoma ozbljan problem. Počevši od cene, preko plasmana, pa sve do krađe, kakve smo slučajeve imali zabeležene u Ivanjici. Gostujući u svim medijima, u velikom broju emisija, predstavnici malinara su se trudili da svoj problem reše ili bar makar malo ublaže u nadi da će ih čuti neko ko na to može uticati.

Borba je bila teška i naporna, međutim rezultati su izostali. Kao i uvek, nema srećnog kraja, a možda i očekivano i beznadežno, preovladao je interes.

O problemima treba govoriti, pa čak i onda kada su prošli, ili se bar nadamo da jesu?

Mi vam sada prikazujemo realno i istinito stanje na tržištu, dešavanja i cene, koje itekako utiču na građane Srbije. Pre nego što se fokusiramo na trenutno stanje, neophodno je vratiti se u prošlost za nekoliko meseci.

Proizvođač svakako gubi, a veliku svotu novca troši kupac da bi sebi priuštio hranu, postavlja se pitanje ko tu najviše dobija?

Stanje pre nekoliko meseci je bilo sledeće: cena maline za 1 kilogram se kretala u rasponu od 100 do 120 dinara što je za malinare neprihvatljivo! Situacija od pre nekoliko godina, kada se cena maline kretala od 250 dinara, mnogi su o tome govorili kao o natprirodnoj pojavi, govoreći da je to poljoprivrednicima previse!

Da li je to stvarno tako i ko to zarađuje na grbači poljoprivrednika i poštenih ljudi, tj. običnog naroda?

Pre nekoliko dana, zabeleženo u jednom marketu, samo nekoliko meseci nakon fabuloznih rasprava oko niske i neprihvatljive cene maline, slabog plasmana cena maline je iznosila119,99 dinara ali za 125 grama!

Da, dobro ste videli i čuli za samo 100 grama u sitno upakovanoj kutijici. A dole ispod cene, sitno ispisanim slovima cena za 1 kilogram malina je 959,92 dinara!

Ovo je po svemu sudeći, reklo bi se dobra ideja, ali i odličan marketinški trik, što možda i jeste! Ovo je dobra ideja poljoprivrednicima, umesto isporuke u velikim gajbicama, zašto isporuke ne bi bilo u malim kutijicama sa ovom gramažom po ovako primamljivoj ceni?

Onda bi svima bilo jasno da ne može da se profitira na tuđem znoju!

 

 

M.S.