Naslovna Vesti Turska veliki konkurent u izvozu meda!

Turska veliki konkurent u izvozu meda!

986
0

Med je veoma važna namirnica koja vremenom postaje sve više deficitarna ali i sve više tražena, tako da mnoge zemlje gledaju ne samo da podmire svoje potrebe već i da stimulišu izvoz, jer, podsećanja radi, kilogram kvalitetnog meda prodaje se u rasponu od 9 do 12 evra po kilogramu.

Srbija izvozi izuzetno skromne količine meda iz jednog jedinog razloga a to je što se kod nas uopšte pčelartsvo ne razvija, paše se ne neguju a ima i puno mešetarenja sa tzv. falš medom pa iskusni i vredni proizvođači gledaju da količine koje imaju prodaju poznatim kupcima, a izvesne količine ostave za sebe.

Image by PollyDot from Pixabay

Međutim, Turska daje sve više na promovisanju svoje poljoprivrede

Osim što je dosta uložila u povrtarstvo, pa i proizvodnju semena (već smo pisali o tome) u zadnje vreme radi puno na izvozu meda.

Inostrano tržište nedavno je otkrilo da Turska može da isporuči med izuzetnog kvaliteta, pa je Turska samo od izvoza zaradila preko 10 miliona dolara za samo pet meseci!

Zahvaljujući velikim prostranstvima koji imaju veoma raznovrstan biljni svet med koji se proizvede ima izuzetne karakteristike u pogledu enzima i drugih hranljivih materija.

Iz Ministarstva poljoprivrede Turske, poručuju da će se upravo zbog ovih svojstava med brendirati ali istovremeno podvrgavati beskompromisnim kontrolama kako bi se tržištu, EU a i drugima ponudio najkvalitetniji proizvod po realnoj ceni.

Photo by Benyamin Bohlouli on Unsplash

O kojim količinama meda se radi za sada se ne govori ali se uzima ogroman zalet kako bi za kratko vreme stali rame uz rame sa vodećim poljoprivrednim zemljama.

Gde je tu Srbija koja ima poseban potencijal? Bez odgovarajuće logistike i nadležnih ministarstava koji bi svakako trebalo da stanu uz proizvođače i podrže ih, slabo da ćemo nešto zanačjnije uraditi po tom pitanju. Krenulo se doduše sa nekim subvencijama za pčelare ali sve je to još uvek nedovoljno za neki ozbiljniji korak u ovoj grani poljoprivrede.

G.V.