Naslovna Vesti U Evropi REKORDAN prinos KROMPIRA, u Srbiji se setvene površine SMANJUJU!

U Evropi REKORDAN prinos KROMPIRA, u Srbiji se setvene površine SMANJUJU!

443
0

Asocijacija uzgajivača krompira severozapadne Evrope prognozira ovogodišnju žetvu krompira 3 odsto iznad petogodišnjeg proseka i čak 12 odsto višu nego u prošloj. Razlog za veće prinose jesu i veće površine pod ovom povrtarskom kulturom u Zapadnoj Evropi. Ipak, krajnja ocena, očekuje se početkom sledećeg meseca.

Što se tiče cene, očekivanja su da bi mogla da raste tokom narednih nedelja. Konkurentnost finalnih proizvoda iz EU biće bolja ove godine na globalnom tržištu, s tim da cene krompira neće biti toliko visoke kao prošle godine, istražuje stručnjak Nenad Nešović iz PSSS Kraljevo.

„Istočnoevropske zemlje prijavljuju niže prinose. Prvi izveštaji ukazuje na 5 do 10 odsno niže prinose, u poređenju sa petogodišnjim prosekom, kao na primer, u Poljskoj i nekoliko drugih istočnih država“, navodi Nešović.

U Srbiji sve manje površine, rod u proseku

Srbija je, što se tiče prinosa krompira, ove godine u proseku. Prosečni prinosi krompira u Vojvodini će biti znatno bolji u odnosu na prošli godinu, koja je bila preterano kišovita tokom juna i posebno jula meseca.

„Već nekoliko godina smo se uverili da proizvođači koji koriste kvalitetno seme i primenjuju visoku agrotehniku sa redovnim navodnjavanjem ostvaruju bolje prinose i visok kvalitet krompira kada kontrolišu potrebe krompira za vodom. Prinosi tzv. letnjeg krompira u ravničarskim područjima su na nivou proseka za poslednjih nekoliko godina, ali je kvalitet krtola bolji u odnosu na 2018. godinu. Nepovoljan raspored padavina u brdsko-planinskom području uticao je na ostvarivanje nižih prosečnih prinosa u odnosu na prinose poslednjih godina na većini njiva“.

Nažalost, zasejane površine pod krompirom u našoj zemlji se iz godinu u godinu smanjuju, pa su procene da će Srbija ponovo uvoziti merkantilni krompir u toku proleća.

„Nepovoljna dešavanja oko nekontrolisanog uvoza iz zemalja koje imaju probleme sa velikim tržnim viškovima krompira, kao što je Belorusija, uticali su na sve manje interesovanje proizvođača krompira u Srbiji. Ako se ništa ne preduzme po ovom pitanju i na neki način ne stimulišu proizvođači krompira možemo očekivati dalji fizički pad proizvodnje, a posebno brže smanjenje broja proizvođača“, tvrdi Nešović.

Od početka avgusta krompir se iz Srbije izvozi u Albaniju, Poljsku i Rumuniju, gde smo za sada konkurentni po ceni od oko 0,20 evra po kilogramu. Evropsko tržište krompira će očigledno biti nestabilno i sa većim potrebama uvoza u većini zemalja.

 

Izvor: mast. inž. Nenad Nešović, PSSS Kraljevo

J.E.