Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo U Gornjem Milanovcu DIVLJE SVINJE prve počele BERBU KUKURUZA!

U Gornjem Milanovcu DIVLJE SVINJE prve počele BERBU KUKURUZA!

579
0

Nedavno u ivanjičkim selima, a juče i na prostranim livadama u selu Jablanica divlje svinje upale su u kukuruzišta ratara i skoro trećinu useva oštetile, prenosi Regionalna informativna novinarska agencija (RINA). Domaćini sela opštine Gornji Milanovac – poznate kao stočarski kraj, od ratarskih kultura najviše gaje kukuruz kako bi preko zime prehranili svoja grla. Međutim, upadi divljih svinja u kukuruzišta nisu retka pojava, ali ove godine napravile su najveći problem.

“Nekoliko puta celo krdo divljih svinja uletelo je na imanje i napravilo veliku štetu na kukuruzu, skoro 30 odsto. Uletele su po noći i nije bilo spasa, međutim kad sam video da se to ponavlja, morao sam da postavim ogradu čobanicu i tako sam uspeo da spasim ono što je ostalo”, rekao je za RINU Miloje Ovčarević iz Jablanice.

Prošlogodišnja kiša pogodovala je rodu, a ove godine suša je poprilično desetkovala plodove, pa Miloje kaže da će prinos biti vagon po hektaru, a najveća količina, kao i obično biće obrađena u silaži. Zato je Ivan Milinković iz susednog sela Lunjevica, upalio svoj silo kombajn i započeo berbu. Kukuruz uzgaja na sedam hektara i posetioci njegove njive i ovog leta vrlo često bile su divlje svinje.

“Izgleda da im se sviđa ovaj naš domaći kukuruz. Kad upadnu u kukuruzište sve unište i rod i zasad, izjavio je Ivan.

Malo niže, u selima oko Ivanjice, divlje svinje pustoše pored useva kukuruza i polja krompira, raži, ovsa. Primećeno je da menjaju staništa i da se spuštaju niže u potrazi za hranom, pa tako nanose velike štete poljoprivrednicima. Za štete od divljači koje se ipak tretiraju kao trajno zaštićene vrste odgovorno je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

 

Izvor: GZS, RINA

J.E.