Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo U LESKOVCU 5 TONA KUKURUZA PO HA – NI ROD NI ZARADA!

U LESKOVCU 5 TONA KUKURUZA PO HA – NI ROD NI ZARADA!

508
0

Iako su se ratari nadali, a stručnjaci procenjivali mnogo bolji rod, sa njiva na teritoriji Jablaničkog okruga, ove godine biće požnjeveno prosečno 5 tona kukuruza po hektaru, prenosi Jug press. Promenljive godine, gde je svaka sezona različita, zbunjuju poljoprivrednike i smanjuju njihove prihode.

„Godina je bila vrlo specifična. Kada smo se svi ponadali dobrom rodu, jer smo imali idealne uslove za sadnju, tokom leta su padavine izostale, pa je na mnogim parcelama nedostatak vlage drastično, a na drugim blaže, uticao na prinos. Sve ovo govori o neophodnosti promene odnosa prema ratarskim kulturama. Važno je sve, od izbora parcele, preko osnovne obrade zemljišta, koje se obavlja tokom jeseni, izbora semena, poštovanja kalendara zaštite i prihranjivanja, do odluke da se parcele, ako nema prirodnih uslova, veštački navodnjavaju, kaže savetodavac Jelena Stoiljković za ovaj medij.

Ratari Jablaničkog okruga kažu da prinos od 5 tona po hektaru nije loš, ali da su se nadali mnogo boljem prinosu i da ove godine neće zaraditi na kukuruzu. Ove godine ulaganja u vidu agrotehničkih mere od tanjiranja, setve, hemijskih tretmana i prihrane, jednostavno su anulirale zaradu jer je prinos podbacio, ističu seljaci ovog kraja.

 

Izvor: Jugpress

J.E.