Naslovna Vesti U SRBIJI NEMA KO DA BERE: Odbili plate od 72.000 dinara uz...

U SRBIJI NEMA KO DA BERE: Odbili plate od 72.000 dinara uz tri obroka!

1003
0

U poslednje vreme u Srbiji tema o sezonskim radnicima je broj jedan.

Iako je jedan od skorijih informacija da, uprkos dobrim dnevnicima za “sezonce” u Srbiji nema dovoljan broj ljudi koji bi želeli time da se bave. Međutim, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, tvrdi da Srbija uvozi radnu snagu iz inostranstva, te da je zbog kojih prilagođena aplikacija za prijavljivanje sezonskih radnika i za strance:

„Sa otvaranjem brojnih fabrika mi smo došli u situaciju da imamo problem sa radnom snagom, naročito sa sezonskim poslovima kao što je poljoprivreda. Vidite malinarima smo morali da podignemo dnevnicu na 3.000 dinara. Imao sam situaciju, ali to je trend koji će se očigledno pojavljivati, u Gospođincima imamo jednu kompaniju koja se bavi preradom kornišona, njima je falilo radne snage za branje kornišona. Oni nisu mogli da pronađu ljude uz tri obroka i 72,000 dinara plate, morali su da „uvezu“ 200 radnika iz inostranstva, gde smo mi morali da prilagodimo aplikaciju za prijavljivanje sezonskih radnika i za strance“, objasnio je ministar i dodao:

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic

„Imate sezonske radnike i u građevinarstvu, ali to je sve realnost. Da država nije omogućila da dođu inostrani sezonski radnici, sve bi bilo na crno, ali srećom Vlada je prepoznala ovaj problem i ušli smo u proceduru. Samo prijavljenih u sezonskim poslovima sada imamo 18.000, a verovatno će ih sada biti i više“, ističe ministar Nedimović.

Bolja zemlja