U Srbiji nema zaražene piletine iz uvoza

  419
  0

  Kako saznajemo u Hrvatskoj je otkriveno da je konitgent mesa „Perutnine Ptuj“ zaražen salmonelom. Hrvatska je naredila povlačenje ove piletine, koja je iz Slovenije uvezeno u rinfuzu. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da iz Hrvatske u Srbiju nisu stigla pileća prsa ,,Perutnine Ptuj“. Uz to u Ministarstvu poljoprivrede navode da rinfuznu piletinu nisu uvozili iz Hrvatske, ali ni iz Slovenije, kao i to da kod nas nisu dolazila pileća prsa bez kože i proizvodi koji su bili sporni.

  Ovo nije prvi put da se piletina iz „Perutnine Ptuj“ podvrgne kontroli od strane hrvatske inspekcije. Bakterija je ustanovljena prvo u pilećim prsima a onda i u bataku, krabataku, mlevenom pilećem mesu i mašinski okoštenom mesu.

  Zbog ešerihije – koli i salmonele inspektori hrvatskog ministarstva poljoprivrede su povukli i sveže pileće meso slovenačok proizvođača (u novembru prošle godine). U Srbiji, tačnije u Leskovcu, je prošle godine više od 100 dece iz predškolske ustanove bilo zaraženo salmonelom.

  Prema rečima „Politike“ sve članice Evropske Unije, pa i Hrvatska, sprovode obaveznu kontrolu svežeg živinskog mesa u prometu. Na taj način je stvoren pravni okvir da se radi monitoring živinskog mesa u prodaji. A koliko su česte te kontrole definiše svaka članica EU ponaosob u okviru nacionalnog plana.

  Od 200 do 300 uzoraka svežeg živinskog mesa se godišnje ispita u zemljama veličine Srbije. U toku ove godine bi i kod nas trebalo da usledi usaglašavanje sa ovom uredbom EU.

  Izvor: Politika