Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo UBRZAJTE ZRENJE RATARSKIH KULTURA DESIKACIJOM!

UBRZAJTE ZRENJE RATARSKIH KULTURA DESIKACIJOM!

957
0

Promene temperature krajem leta i početkom jeseni mogu znatno da utiču na period sazrevanja poljoprivrednih biljaka, piše stručnjak Gordana Rehak poljoprivredne službe Šabac.

Stabilna temperatura i relativno suvo letnje vreme pogodovalo je biljkama da postignu svoj puni stadijum zrelosti i dobiju na kvalitetu i kvantitetu roda. Da ne bi biljke duže vegetacije kaskale za ostalima, a njihovo zrenje bilo ravnomernije i ubrzano, primenjuje se desikacija – jedna od mera u savremenoj intenzivnoj poljoprivredi koja donosi niz prednosti za ostvarivanje viših prinosa boljeg kvaliteta.

“Desikacija je proces gubljenja vode iz svežih zelenih delova biljke. Taj process se može ostvariti upotrebom neselektivnih herbicida koji razaraju zelene delove biljke, a istovremeno ubrzavaju proces sazrevanja”, navodi Rehakova.
Desikacija se intenzivno koristi širom sveta kao redovna mera u proizvodnji soje, suncokreta, uljane repice, krompira, semenske lucerke i deteline. Njenom primenom ostvaruje se direktan uticaj na tretirani i na naredni usev.

“Neke od prednosti ove mere jeste prilagođavanje vremena žetve, a istovremeno je olakšana jer nema nadzemne mase ni korova, onda ubrzavanje i ujednačavanje zrenja, posebno ako se očekuje duži period kišnog vremena, zatim sprečavanje propadanja obolelih useva, smanjenje štete od ptica, procenat vlage i nečistoća”.

Desikacijom štedi se energija lakšom žetvom i sprečava pojava bolesti, poput bele truleži i sivomrke pegavosti. Prve pojave ove agrotehničke mere negativno su se odražavale na seme. Međutim, sredinom prošlog veka proizveden je totalni herbicid na bazi dikvata, koji je zbog dobrih toksikoloških osobina i načina delovanja brzo našao primenu u desikaciji mnogih useva. Danas je vodeći herbicid ove namene u Evropskoj uniji.

 

Izvor: Dipl.Ing. GORDANA REHAK PSSS Šabac

J.E.