Naslovna Vesti UBUDUĆE EVROPSKI POLJOPRIVREDNICI PITAĆE SE VIŠE O CENAMA SVOJIH PROIZVODA!

UBUDUĆE EVROPSKI POLJOPRIVREDNICI PITAĆE SE VIŠE O CENAMA SVOJIH PROIZVODA!

450
0

Kako bi ojačala položaj poljoprivrednika u lancu snabdevanja hranom, Evropska komisija postavila je nekoliko mera koje će smanjiti jaz cenovnih informacija između proizvođača, potrošača i drugih aktera u tom lancu, prenosi sajt Evropske komisije.

Izvršno telo Evropske unije najpre je zabranilo nepoštene trgovačke prakse i uspostavilo bolje uslove poslovanja sa proizvođačima, a od maja započeto je i sa boljom naplatom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u različitim fazama snabdevanja.

Takođe, radiće se na većoj transparetnosti u procesu formiranja cena, odnosno poljoprivrednici će imati bolji uvid u formiranju cena na tržištu.

Zaključeno je da je malo dostupnih informacija o tržišnim cenama između proizvođača i potrošača, naročito se stvara ‘asimetrija informacija’ kad su u taj prodajni lanac uključeni i drugi akteri, pa same poljoprivrednike stavlja u vrlo nepovoljan položaj.

U planu je da se ove mere, koje će se odnositi na sektor mesa, mleka, vina, žitarica, uljarica i proteinskih kultura, voća, povrća, maslinovog ulja i šećera, usvoje i primene od januara 2021. godine, zaključeno je na nedavnom zasedanju Odbora za zajedničku organzaciju tržišta.

Po nalogu Komisije, svaka tržava članica dužna je da dostavlja podatke o cenama na svojim tržištima, kako bi se postigla ekonomičnost i smanjilo administrativno opterećenje.

Radna grupa koju je još 2016. godine postavio poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Fil Hogan treba da regulišu tri aspekta; nepoštene trgovačke prakse, organizaciju proizvođača i transparetnost tržišta.

Istraživanja su pokazala da do 90% poljoprivrednika EU smatra da je važno jačanje uloge poljoprivrednika u lancu snabdevanju hranom.

Iako Srbija nije još uvek članica evropske zajednice, mnogi zakoni uskoro ticaće se u potpunosti i građana Srbije, a svima je vrlo dobro poznat jaz otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i krajnja prodajna cena istih, a naročito uključenost ‘drugih aktera’ odnosno otkupljivača u određivanju ‘jednih i drugih’ cena.

 

Izvor: Evropska komisija

J.E.