Naslovna Vesti Ugovorena proizvodnja, tržište, podsticaji – POVEZANOST?

Ugovorena proizvodnja, tržište, podsticaji – POVEZANOST?

542
0
kako možete plasirati svoje proizvode?
kako možete plasirati svoje proizvode?

Uspešnost povrtarske proizvodnje ili bilo koje druge bazira se kroz plasman na tržištu i umeće prodaje. Roba se na tržištu može plasirati na više načina, a jedan od zaboravljenih načina je ugovorena proizvodnja.

Iako se svega mali procenat povrća proizvedenog u Srbiji preradi u prerađivačkim pogonima, namenska proizvodnja za industrijsku preradu predstavlja značajan izvor prihoda proizvođača, tačnije može predstavljati, ako se primeni i implementira na pravi način.

Za preradu se povrća uzgaja isključivo na otvorenom, cena je približna, a zahtevi za kvalitetom su znatno blaži. Ne mora to biti ugovorena proizvodnja samo za industriju, već i za pojedine privatnike. Ako znamo cenu, možemo uskladiti obim i količinu proizvodnju, dok smo na tržištu prepušteni sami sebi – kažu proizvođači povrća.

Ove godine imamo primere da su poljoprivrednici sa ugovorenom proizvodnjom kornišona mnogo bolje prošli od onih koji su izlazili samostalno na tržište. Uslovi su jasno definisani u pogledu, cene i klase, tako da su proizvođači znali na čemu su.

Interes proizvođači u ovoj proizvodnji vide na taj način da osećaju neku sigurnost, a to se odražava na sposobnost investiranja u opremu i proširenje svojih zasada. Postiže se maksimalna efikasnost i ekonomičnost proizvodnje i u to u sigurnom plasmanu za ugovorenu proizvodnju.

Sve je ovo nemoguće bez udruživanja poljoprivrednika i zadruga! Organizacija poljoprivredne proizvodnje, marketing proizvoda ali i podsticaji zauzimaju značajno mesto, bez kojih naša poljoprivreda ne bi mogla da se podigne stepenik više!

Kroz zadruge i udruženja poljoprivrednika bi bilo mnogo lakše ugovoriti proizvodnju, cenu i količinu. Zato se treba što više pričati i pisati o tome, kako bi se podigla svest o tome i što više poljoprivrednika pristupilo udruživanju, jer kako kaže jedna stara izreka – snaga je u broju!

Koliko je bitna organizacija poljoprivredne proizvodnje i da li je možemo direktno povezati sa postizanjem ciljeva u proizvodnji?

Poljoprivredna proizvodnja se razvija iz dana u dan. Sam taj razvitak je uslovljavao pojavu sve složenijih zadataka. Organizacija poljoprivredne proizvodnje, kao naučna disciplina ali primenljiva u praksi, razmatra kako će se pri proizvodnji različitih useva postići rezultat sa ekonomske tačke gledišta.“

Praćenje proizvodnih ekonomskih faktora je jedan od primanih zadataka. Sva rešenja moraju se vezivati za konkretne uslove. Nema unapred propisanih rešenja. Treba težiti onom načinu organizacije proizvodnje koji omogućuje postizanje najvećeg stepena ekonomičnosti, rentabilnosti i produktivnosti rada pri datim uslovima.“ rekao je dr Dragan Orović, profesor u oblasti tržišta i marketinga poljoprivrednih proizvoda

Kroz udruživanje, zadrugarstvo, ugovorenu proizvodnju i podsticaje od strane države, ne samo za mlade već za sve poljoprivrednike, nalazimo povezanost i rešenje za nadolazeće situacije.

M.S.