Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Ukidanje vakcinacije svinja SREDINOM NOVEMBRA

Ukidanje vakcinacije svinja SREDINOM NOVEMBRA

572
0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je ukidanje vakcinacije svinja protiv klasične svinjske kuge, što je jedan od preduslova za izvoz mesa. Obilazeći farme svinja u okolini Subotice najavio je da će i njihovi uzgajivači od sledeće godine imati mogućnost dugoročnog zakupa državnog zemljišta, preneo je RTV.

Ministar Nedimović ne očekuje da će doći do pada cena u narednih nekoliko meseci i najavljuje da će, kao i u slučaju farmera muznih krava, i uzgajivači svinja od sledeće godine imati pravo višegodišnjeg zakupa državnog zemljišta.

Za sredinu narednog meseca, najavio je ukidanje vakcinacije protiv klasične kuge svinja, što je preduslov za izvoz za tržište Evropske unije.

„Dakle, imamo ovde dve stvari o kojima se pričalo dvadeset-trideset godina, a koje smo realizovali u prethodnih šest meseci. To je priča o ukidanju vakcinacije protiv klasične svinjske kuge i zakup državne zemlje na deset godina, kako bi se očuvao kvalitet državnog poljoprivrednog zemljišta na prvom mestu“, kaže ministar.

Nedimović navodi da je Kina velika šansa s obzrim na odlične cene i manjak mesa na njihovom tržištu. Prvi korak ka otvaranju tog tržišta jesu kontrole klanica od strane kineskih predstavnika koje se očekuju početkom naredne godine.

Izvor: RTV

 

Julijana El Omari