Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo UKRAJINA SE VRATILA NA SCENU: Rusija izgubila vodeće mesto glavnog svetskog izvoznika...

UKRAJINA SE VRATILA NA SCENU: Rusija izgubila vodeće mesto glavnog svetskog izvoznika pšenice!

596
0

Rusija izgubila vodeće mesto glavnog izvoznika pšenice.

Prema poslednjim izveštajima Ukrajina je povratila mesto rivala i sada je vodeća zemlja izvoznik pšenice na svetu. Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine je predvidelo da će izvoz ove godine dostići 50 miliona tona. Zapanjujuća je informacija da su žitarice postale glavni izvor zarade za obe zemlje, a ovogodišnji izvoz vriedi oko 20 milijardi dolara za svaku zemlju.

psenica polje

Kada je najbolja žetva u pitanju, Rusija je i dalje na prvom mestu, a predviđa se da će dostići 118 tona. Dok konačni izvozni podaci Rusije za ovu poljoprivrednu godinu ne budu objavljeni, službena prognoza za izvoz je iznosila samo 46 miliona do 48 miliona tona, a žetva će se blago smanjiti u odnosu na prošlu godinu.

Ruski predsednik naredio da se razvije brend „zelenog“ zrna bez GMO-a

Izvoz žitarica u Ukrajinu porastao je za 26% u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz kukuruza u Ukrajinu porastao je za 62 odsto i dostigao 29,8 miliona tona. Pšenica je pala za 9 odsto, na 15,6 miliona tona. Ječam je pao za 18,6%, na 3,6 miliona tona.

Predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da se očekuje da će se ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda udvostručiti i dostići 45 milijardi dolara u narednih pet godina. Putin je naredio Rusiji da razvije brend „zelenog“ zrna bez GMO-a za međunarodno tržište.

U 2016. godini Rusija je postala svetski lider u izvozu pšenice. Udeo zemlje na globalnom tržištu pšenice se učetvorostručio od početka 2000. Sveukupno, ruska poljoprivredna proizvodnja porasla je za 20 odsto u posljednjih pet godina.

U Rusiji su od 28. juna poljoprivrednici sakupili 8,6 miliona tona žitarica.

Ceo jun je bio nenormalno suv u Rusiji i Ukrajini, što predstavlja rizik za pšenicu, ječam, kukuruz i suncokret. Cene suncokreta zadržale su se prošle nedelje na 18.975 rubalja, dok se rast cena suncokretovog ulja nastavio: dodali su 250 rubalja na 43.175 rubalja po toni. Izvozne cene suncokretovog ulja bile su na nivou od 700 dolara po toni, prenosi Ukragroconsult.

Foto: Pixabay

Ministarstvo je prošle nedelje nastavilo sa prodajom žitarice iz svojih zaliha – ukupno 1.350 tona pšenice.

Vrućina uticala i na raniji početak žetve uljane repice

Vrućina je uticala i na raniji početak žetve uljane repice. Poljoprivrednici skoro svuda u Gomelskoj regiji u Belorusiji počeli su žetvu uljane repice. Nenormalna vrućina ove sezone i nedostatak padavina izazvali su raniji početak žetve, prenosi UkrAgroConsult.

Foto: Pixabay

Prve požnjevene površine (usevi oštećeni u najvećem stupnju) pokazuju prinos od 1,15 MT (metrička tona)/ha, ali se očekuje da će konačni prinos biti nešto veći nego prošle godine, na 1,2 MT/ha.