Naslovna Vesti Ukrašavanje uskršnjih jaja

Ukrašavanje uskršnjih jaja

703
0
ukrašavanje uskršnjih jaja
ukrašavanje uskršnjih jaja

Po običaju na najlepši prolećni praznik, Uskrs, farbaju se i dekorišu uskršnja jaja. Tradicionalno, uskršnja jaja su crvene boje, a savremena hrišćanska kultura prešla je put od jednobojnog ukrašavanja do tretiranja uskršnjih jaja kao načina umetničkog izražavanja.

Običaj farbanja jaja u crvenu boju potiče još iz perioda ranog hrišćanstva. U Mesopotamiji su jaja farbana u crveno kao simbol Hristove krv. Hrišćanska crkva (Papa Pavle V) je ovaj običaj i zvanično usvojila 1610. godine kao simbol Hristovog uskrsnuća.
Tradicija ukrašavanja jaja u Slovenskoj kulturi potiče iz paganskih vremena. „Uskršnje jaje“ se kao pojam pojavljuje kao spoj različitih religijskih verovanja.. U slovenskoj tradiciji jaja su pisana (poput ikona) a ne crtana ili bojena. Proces pisanja jaja nije nimalo jednostavan: uz pomoć pera za pisanje, na jaje se nanosi šara od voska, a zatim se višekratnim potapanjem u farbu i skidanjem i nanošenjem voska dobijaju neverovatne šare.

U savremenoj popularnoj kulturi postoji više različitih tehnika dekorisanja jaja. Danas se ove tehnike realizuju ukrasima od papira, slame, svežeg cveća, primenom limunske kiseline i drugim originalnim pristupima…

Uskršnje jaje je bilo i motiv čuvene kolekcije nakita francuskog zlatara Faberžea (Fabergé). Kolekcija Faberžeovih jaja, izrađenih za rusku carsku porodicu u periodu između 1885. i 1917., neprocenjive je umetničke vrednosti i izraz je neverovatne zanatske veštine. Najpoznatija su jaja za Nikolaja II i Aleksandra III, takozvana Faberžeova carska jaja. Od ukupno 50 napravljenih, 42 postoje do danas.

Jaja su bila sinonim Vaskrsa na ruskom dvoru. Tradicionalno, ruski car ih je poklanjao ženi i majci za ovaj praznik. Najčuvenija i najlepše ukrašena jaja izrađivao je petrogradski juvelir Karl Faberže u perodu od 1885. do 1916. godine za ruske careve svake godine za Uskrs (sa izuzetkom 1904. i 1905. godine kada se vodio Japansko-ruski rat).

Ruski car Aleksandar III Aleksandrovič Romanov, naručio je 1885. godine od Karla Faberžea specijalno uskršnje jaje kao poklon za svoju ženu Mariju Fjodorovnu. Njegovo prvo jaje bilo je jaje u jajetu. Bela spoljašnja ljuska bila je ukrašena dijamantima, otvarala se i otkrivala manje zlatno jaje u unutrašnjosti, koje je takođe moglo da se otvori, a unutra se nalazilo zlatno pile i kopija carske krune. Tradiciju je nastavljena i Faberže je svake godine za carsku porodicu radio po dva raskošna uskršnja jaja: jedno za caricu-majku, a drugo za carevu ženu.

Postoji priča da je za svako jaje bila potrebna čitava godina da se napravi i da je u izradi minijaturnih detalja učestvovalo više majstora. Tokom pravljenja, svako jaje je čuvano u tajnosti. Јаја su pravljena od skupocenih metala, kao što su zlato i srebro, bakar, nikl i paladijum, a za osnovu je korišćen prirodni kamen jaspis, rodonit, ahat, kvarc, lapis lazuli i nefrit. Prilikom izrade korišćena je tehnika delimično providnog emajla, nekad i u po nekoliko slojeva, od kojih je svaki posebno pečen. Najčuveniji je bio emajl u boji ostrige koji je menjao boju u zavisnosti od ugla pod kojim pada svetlost. Iako је u vreme korišćeno samo nekoliko boja u toj tehnici, Faberže je uspeo da postigne čak 140 različitih nijansi. Jaja su ukrašavana dragim kamenjem safirima, rubinima, smaragdima, dijamantima. Svako jaje imalo je svoju priču. Teme su bile važni događaji iz istorije carske porodice, kao što su krunisanje cara Nikolaja, završetak transibirske železnice i godišnjica braka ili vladavine. Ukrašavanje jaja bilo je inspirisano i umetničkim delima iz muzeja Ermitraž u Sankt Peterburgu.

Nekada, jaja su se farbala na Veliki četvrtak i to uvek u crvenu boju jer ona simboliše Isusovu krv na raspeću. Danas je običaj da se to radi obično na Veliki petak, a jaja se farbaju u najrazličitije bolje i ukrašavaju raznim tehnikama (šaranjem, nalepnicama, gumicama, lišćem, itd). Ako želite da ofarbate jaja bez farbe ili bilo kakvih dodataka, možete to učiniti na “ekološki” način, kako se to popularno kaže.

FARBANJE JAJA U LUKOVINI

Potrebno vam je:

  • Jaja
  • Unihop čarape
  • Lukovina

Sveži listovi raznih biljaka koje možete ubrati u bašti ili parku
U šerpu sipajte hladnu vodu i lukovinu. Stavite vlažno jaje u čarapu i obložite ga listom biljke, fiksirajte, pa čvrsto zavežite čarapu. Tako uradite i sa ostalim jaima. Spustite ih u vodu i ostavite da se kuvaju dvadesetak minuta. Povremeno ih okrenite dok se kuvaju. Izvadite jaja na krpu da se ohlade. Skinite čarapu i lišće biljaka, a potom ih možete premazati uljem da bi dobila sjaj.

 

M.P.