Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Umesto pšenice, setva ULJANE REPICE i to posebnom SEJALICOM

Umesto pšenice, setva ULJANE REPICE i to posebnom SEJALICOM

683
0
sejalica, bolja zeljma
Ova teška sejalica, posebnim mehanizmom bolje unosi zrno u zemlju, foto Bolja zemlja

Otkud setva uljane repice krajem oktobra, kad bi trebalo da se seje pšenica? Porodica Trailović iz Ćuprije obrađuje 70ha zemlje, padavina je bilo minimalno u zadnjih dva meseca, ali je u pripremljenu zemlju ipak posejala uljanu repicu, dok će pšenica da sačeka još jedan mesec.

“Ako bih sad posejao, ništa ne bih uradilo, nije bilo padavina. U uljanu repicu, nije velika investicija, ide 2-3 kilograma semena po jednom hektaru ”, kaže sagovornik emisije Bolja zemlja Jugoslav Trailović.

Setva se radi sejalicom sa tri metra radnog zahvata, gde je potrebna mala količina semena. Traktor koji vuče ovu sejalicu ima 75 konjskih snaga. Za setvu pšenice potrebno je mnogo više semena, pa bi sama sejalica bila teža više od 2 tone, a samim tim je potreban drugi, jači, traktor. Sejalica o kojoj pišemo je turski IrTem, koja ima šasiju na kojoj se nalazi setveni aparat. Taj aparat može da se podesi da na određenoj dubini gde naleže čitav setveni apparat.

“Sejalica je sama po sebi teška, plus može dodatno da pritiska, pa može bolje da unosi zrno na određenoj dubini. Sejalica ima hidraulični cilindar koji vrši dodatni potisak.”

Još, sejalica ima električnu kontrolu iz kabine traktora.

“Preko kompijutera zadajemo određene koordinate na 12 m, pošto je na toliko prskalica i on sam reguliše stalne tragove. Izuzetno je precizan setveni apparat, od 250 do 400 kilograma može da poseje”, kaže Trailović.

Sve više kod nas prodire mehanizacija sa istoka. Ona ima određenih mana i prednosti u odnosu na nemačku ili italijansku, ali je cena duplo jeftinija. Kvalitet je dobar, tvrde naši proizvođači, što se tiče kompletne obrade. Trailoviću su izuzetno zavodoljni kvalitetom, a naročito cenom ove mehanizacije. Takođe, uz isplaćene subvencije ova investicija je bila vrlo povoljna.

 

Bolja zemlja