Naslovna Vesti Unosan biznis: Uzgoj ove biljke donosi sigurnu zaradu! Evo o kojoj biljci...

Unosan biznis: Uzgoj ove biljke donosi sigurnu zaradu! Evo o kojoj biljci je reč

1590
0

Verovali ili ne reč je o uzgoju industrijskog paštrnaka!

Ne verujemo.

Elem, Paštrnak ili paškanat je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitara (ovoj porodici pripadaju i mrkva, peršun, celer, kopar (mirođija…)

U Srbiji paštrnak se najčešće gaji kao povrće po baštama i okućnicama zbog svog lekovitog korena beličaste boje koji se koristi kao začin. Nezaobilazan je dodatak supama i čorbama! Takođe, moguće je koristiti i list peršuna kao varivo, začin…

Image by Bernadette Wurzinger from Pixabay

Možda niste znali da svi delovi biljke paštrnaka sadrže eterično ulje, a najviše ga ima u plodu (oko 1,5-3,5%).
Kuvan ili sušen, paštrnak je veoma koristan za zdravlje – povećava apetit, pospešuje rad bubrega, i pozitivno deluje na smanjenje krvnog pritiska.

Uzgoj industrijskog paštrnaka je unosan biznis!

Radomir Božović iz Sivca uzgaja industrijski paštrnak. Koren ovog paštrnaka koji Radomir proizvodi se secka, pere i suši u sušarama.

Image by Robert Owen-Wahl from Pixabay

Ova kultura se do sada, prema Radomirovim rečima, pokazala kao vrlo unosna.

,,Paštrnak je relativno lak za uzgoj, čak je lakši i od nekih ratarskih kultura. Najveći problem zadaje setva paštrnaka, pošto je seme vrlo teško rasporediti na taj neki konačan sklop. Uz to klijavost semena nije zadovoljavajuća, pa se obično seje malo više semena. Pa samim tim veći su troškovi radne snage koja će to seme prorediti.“ – objasnio je Radomir.

Image by Leopictures from Pixabay
Prinos ide i do 35 tona po hektaru!

Ono što izdvaja paštrnak kao kulturu jeste da je otkup svake godine zagarantovan. O isplativosti i načinu uzgoja, kao i tome zašto je paštrnak lak za uzgoj pogledajte opširnije u video prilogu iz emisije Bolja zemlja: