Naslovna Vesti UPOZORENJE: Stenica prouzrokuje oštećenja na lešniku!

UPOZORENJE: Stenica prouzrokuje oštećenja na lešniku!

1131
0

Lešnik poslednjih godina postaje izuzetno popularan za proizvodnju. Relativno se lako gaji a daje dobar prinos i siguran je otkup.

Inače, leska je jedna od najstarijih biljaka na planeti i kako kažu neka predanja koristila se za ishranu još u praistoriji i navodno se njen plod lešnik intenzivno koristio u ishrani mnogo pre otkrića pšenice i njenog gajenja za proizvodnju hleba i brašna.

Proizvodnja lešnika

Danas je nezamenjiv sastojak u konditorskoj industriji i najveću proizvodnju drži Turska koja proizvodi čak 70% svetske proizvodnje a ispod nje je Italija sa 20% proizvodnje. Ostalih 10% čine druge zemlje.

Srbija od nedavno kreće u masovniju proizvodnju lešnika usled potražnje komapanije Ferero koja je veliki otkupljivač leske za potrebe konditorske industrije.

Naše podneblje je pogodno za uzgoj jer leska traži blaža zemljišta ne previše kisela. Važno je da se prilikom odabira parcele izbegavaju područja sa oštrim mrazevima jer baš i ne podnosi izmrzavanje kada naročito stradaju muške biljke što kasnije svakako dovodi do umanjenja prinosa.

Rodnost

Punu rodnost postiže u četvrtoj godini i maksimalna rodnost po drvetu može da ide i do 11 kg lešnika.

Radi postizanja pune rodnosti potrebno ga je đubriti, zalivati, prihranjivati, orezivati i negovati.

Stenice oštećuju plod

Ove sezone veliki problem predstavljaju stenice, koje su došle iz Kine i stvaraju velike štete ne samo na leski već i na drugom voću.

Oštećiju plod, koji je neupotrebljiv jer postaje gorak pa nema primenu u proizvodnji čokolade i ostalih kondtorskih proizvoda.
Suzbijanje ne postoji, jer u našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje stenice.

Insekticidi iz grupe piretroida pokazali su dobru efikasnost u suzbijanju ove štetočine ali je njihova primena ograničena u fazama sazrevanja plodova zbog karence, kao i zbog njihovog štetnog dejstva na korisne organizme. Na manjim površinama moguće je mehaničko sakupljanje i uništavanje larvi i odraslih jedinki.

U svetu se razvija strategija masovnog privlačenja insekata putem klopki. Problem postaje globalni, jer su štete ogromne i kod nas se niko ne oglašava ko bi ponudio odgovarajuće rešenje pa su proizvođači prinuđeni da se snalaze kako znaju i umeju.

 

G.V.

Prethodni tekstAFRIČKA KUGA SVINJA: Dobra saradnja između nadležnih službi za prevenciju širenja bolesti!
Sledeći tekstMITOVI O POVRĆU KOJE SE GAJI U PLASTENICIMA!