Naslovna Uredbe Uprava za veterinu – izmene i dopune vezane za mere zaštite životinja

Uprava za veterinu – izmene i dopune vezane za mere zaštite životinja

732
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, je objavilo Pravilnik o izmeni i dopunama Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2017. godinu.

Ovim Pravilnikom su donete izmene vezane za IMUNOPROFILAKTIČKE MERE, kao i DIJAGNOSTIČKA ISPITIVANJA ŽIVOTINJA U CILJU OTKRIVANJA BOLESTI I INFEKCIJA I OTPORNOSTI NA ANTIMIKROBNA SREDSTVA.

Najviše promena se odnosi na bolest ovaca medi visna, artritis i encefalitis koza. Naime, u  Pravilniku se objašnjava da bolest medi visna ovaca, odnosno artritis i encefalitis koza predstavlja stanje bolesti u kome su izraženi klinički simptomi i kod koje je dijagnostičkim ispitivanjima utvrđeno prisustvo infekcije.

Izmene i dopune Pravilnika se odnose i na brucelozu, afričku kugu svinja. U slučaju Afričke kuge svinja: „Vrši se dijagnostičko ispitivanje na Afričku kugu svinja svih uginulih divljih svinja i reprezentativnog broja odstreljenih divljih svinja u rizičnim područjima u skladu sa epizootiološkom situacijom  u okruženju primenom  ELISA  testa  i  molekularnih  tehnika,  u  okviru  monitoringa, aktivnog  i  pasivnog  nadzora  na afričku  kugu  svinja,  prema  programu Ministarstva.”- kako piše u Pravilniku.

 Tekst pravilnika može se pročitati ovde.

 

Prethodni tekstBrisel: Zeleno svetlo za srpski agrar
Sledeći tekstVučić sa šeikom o unapređenju odnosa dve zemlje