Naslovna Vesti Uradite kako treba PLAVO PRSKANJE!

Uradite kako treba PLAVO PRSKANJE!

2403
0

Voćari, nakon završene berbe, treba da počnu sa pripremom sadnica za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku počinju sa održavanjem higijene, a to obuhvata: sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih, polomljenih grana, podseća savetodavac PSSS-a Ljiljana Krsmanović.

„Sve ove biljne delove treba izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena. Poželjno je da se metalnom četkom ili posebnim strugačima, sa debla i ramenih grana ostruže kora. Zajedno sa starom korom skidaju se mahovina, lišajevi, kao i gnezda gusenica koje su na stablu našle zimsko sklonište“, navodi Krsmanovićeva.

Jesenje prskanje voćaka i vinograda je obavezna mera zaštite. Takozvanim, a dobro poznatim ’plavim prskanjem’ suzbijaju se uzročnici mnogih bolesti.

„Suzbija se rogač šljive, monilioze koštičavih voćki, kao što su kajsije, breskve, šljive, trešnje i višnje, zatim bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštičavih voćki, kovrdžavost lišća breskve, eskorioze vinove loze… Prouzrokovači navedenih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima“.

Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci, patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno ’plavo prskanje’ obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru.

„Najbolje vreme za tretiranje je kada sa stabala opadne oko 50-60% lišća. Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, kada je temperatura iznad 10°C. Stabla moraju biti dobro nakvašena, dok sa njih ne počne da kapa, zbog čega se često kaže voćke je potrebno ’okupati’. Ukoliko neki deo ostane neistretiran, na njemu se može u proleće pojaviti bolest“, kaže savetodavac PSSS-a.

Sva sredstva za plavo prskanje pripadaju tzv. grupi bakarnih jedinjenja. To su Bordovska čorba, bilo industrijska ili sopstvena priprema, koja se koristi u koncentraciji 1,5-2%, Blauvit u koncentraciji 1%, Bakarni oksihlorid 50 u koncentraciji 0,75%, Kupragin u koncentraciji 0,35%. Cuproxat u koncentraciji 0,35% itd.

„U koliko se voćari ipak odluče na sopstvenu izradu Bordovske čorbe, ona se priprema na sledeći način: za pripremu 100 litara 2% rastvora Bordovske čorbe potrebno je 100 litara vode, 2 kg plavog kamena, 0,8 kg negašenog ili 2,4 kg gašenog kreča. Negašeni kreč se gasi u trostruko većoj količini vode. Od 100 litara vode, iz bureta se uzme 10 litara da se razmuti kreč i 10 litara da se rastopi plavi kamen. Kada se kreč razmuti, procedi se kroz ređu krpu i vrati u bure da se napravi krečno mleko. Kada se plavi kamen rastopi, sipa se u bure sa krečnim mlekom“.

Uvek se sipa rastopljen plavi kamen u krečno mleko. Ne preporučuje se mešanje obrnutim redosledom, jer se tada čorba brže taloži i slabijeg je kvaliteta. Ovako pripremljena bordovska čorba treba istog dana da se potroši jer stajanjem gubi fungicidno dejstvo. Čorba može da se stabilizuje dodavanjem 250 grama šećera na 100 litara čorbe i tada zadržava fungicidna svojstva 2-3 dana.

Izvor: savetodavac PSSS-a Ljiljana Krsmanović

 

J.E.