Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Uradite sami – evo kako da uzgojite kesten iz ploda (VIDEO)

Uradite sami – evo kako da uzgojite kesten iz ploda (VIDEO)

Retko ko može da odoli pečenom kestenu, a pored uličnih prodavaca, gde ih možete pazariti, sada možete i sami da se oprobate u uzgoju sadnice kestena iz ploda pitomog keste.

5251
0

Kada osetimo miris pečenog kestena i čujemo pucketanje na gradskim ulicama, znamo da je jesen uveliko stigla, ali i da nam ubrzo dolazi zima!

Retko ko može da odoli pečenom kestenu, a pored uličnih prodavaca, gde ih možete pazariti, sada možete i sami da se oprobate u uzgoju sadnice kestena iz ploda pitomog keste, pa ih i sami pečete.

Kesten može da naraste i više od 25 metara i može živeti više od 500 godina

Potreban vam je plod pitomog kestena, plastična činija, vlažan pesak. Kada sakupite plodove, važno je da znate da ne smeju da se isuše, jer gube klijavost, i da što pre krenete sa uzgojom.

Zemlja koja ne odgovorava kestenu je ona koja je bogata krećnjakom

U činiju stavite vlažan pesak, potom plodove kestena, s time da ravan deo ploda stavljate ka dole, a nakon toga ide još jedan sloj vlažnog peska preko ploda.

Plodovi treba da provedu od 2 do 4 meseca na hladnom, najbolje bi bilo u frižideru, da bi plod krenuo da klija.

Kada proklija, uzmete saksiju sa zemljom, i na dubini od nekoliko santimetara stavite proklijalo seme tako da klica ide ka dole direktno u zemlju.

Kesten je inače voćka, botanički gledano, ali kako raste u šumama, svrstava se u katerogiji šumskog drveća

Saksija bi trebalo da stoji na toplom mestu, a nakon nekog vremena semenka će početi da niče i dobićete mladu biljku kestena.

Ukoliko želite, tu biljku možete kasnije zasaditi na nekom drugom mestu u dvorištu.

Pogledajte ceo proces: