Naslovna PR Uslovi za sadnju borovnice

Uslovi za sadnju borovnice

3694
0
Uslovi za sadnju borovnice

Da li u Srbiji postoji organizovana proizvodnja sadnica borovnice?

U ovom trenutku u Srbiji ne postoji organizovana proizvodnja sadnica borovnice, pa se sve količine uvoze iz Evropske Unije. U izvozu borovnice prednjači Holandija i njihova dobra strana je visoko izražena zdravstvena ispravnost sadnog materijala – bez virusa i gljivičnih oboljenja .

Sadnja borovnica
sadnja borovnice Foto: modricainfo.com

Koliko je potrebno obezbediti sadnica borovnice za površinu od jednog hektara?

Za površinu od jednog hektara treba obezbediti oko 2500 sadnica borovnice, u zavisnosti od bujnosti.

Podizanje zasada borovnice ne može se zamisliti bez sistema za navodnjavanje kap po kap„, ali i protivgradne mreže. Na takav način svakako da ćete osigurati ne samo dobar prinos već i kvalitet.

Šta obavezno da uradite pre podizanja zasada borovnice?

Pre podizanja zasada borovnice obavezno uradite analizu zemljišta.

Priprema zemljista za sadnju borovnice
Priprema zemljišta za sadnju borovnice

Jedini limitirajući faktor za uspešnu proizvodnju borovnice jeste kiselost zemljišta, koja se mora kretati u intervalu pH od 4.0 do 5.2. Optimum je oko 4.8.

Hemijskom analizom utvrdiće se i sadržaj organske materije, tj. humusa u zemljišta. Mora se znati da je borovnica veliki ljubitelj humusa i traži što veći sadržaj humusa u zoni korena. Odgovora joj umereno vlažno, aerisano zemljište fine strukture, a sve to obezbeđuje humus.

Zbog toga se, pre oranja na dubinu od oko 30 cm, mora razbaciti dobro zgoreli stajnjak kako bi se sadržaj humusa popeo barem na 5% .

Osnovni preduslov za visoke prinose
Osnovni preduslov za visoke prinose borovnice

Koji je osnovni preduslov za visoke prinose borovnice?

Osnovni preduslov za visoke prinose borovnice, kroz šest do sedam godina, jeste izbor zdravog i kvalitetnog sadnog materijala, ali i izbor više različitih sorti koji obezbeđuje bolje oprašivanje i oplodnju, kao i duži period berbe.

Pročitajte i: Borovnice u saksiji klikom OVDE.

Zaštita borovnice od bolesti i štetočina

Zaštita borovnice od bolesti i štetočina se sprovodi prema tačno određenim programima, a sve sa ciljem da i u ovoj voćarskoj proizvodnji integralna zaštita pronađe svoje mesto kao preduslov za očuvanje životne sredine, ljudskog zdravlja, kao i na kraju radi lakšeg plasmana na izbirljivo Evropsko tržište.

Rezidbu borovnice, tokom prve tri godine nakon sadnje, treba takoreći i zaboraviti, odnosno uklanjaju se samo slabe, oštećene i suve grančice i one koje se ukrštaju .

Plodovi kultivisane borovnice koji su namenjeni za potrošnju u svežem stanju beru se direktno u mala pakovanja od 250 grama i jedan berač može da nabere do 40 kilograma u toku dana .

U ovom momentu cena borovnice na gradskim pijacama se kreće od 900 do 1000 dinara za kilogram sveže borovnice.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković