Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo UTOPLJAVANJE NEPOTREBNO, OSTAVITE PČELAMA HRANU IZ POSLEDNJE PAŠE!

UTOPLJAVANJE NEPOTREBNO, OSTAVITE PČELAMA HRANU IZ POSLEDNJE PAŠE!

5021
0

Pčelarka sa svega par godina staža, a inače laborant mikrobiologije iz Požarevca, Snežana Radosavljević, zaokupila je pažnju svojih kolega pčelara na društvenim mrežama zbog brige o svojim pčelama.

„Ova profesija me je privukla iz dva razloga; može biti veoma profitabilna i pruža pčelaru mir i relaksaciju, što nam je neophodno u vremenu u kome živimo. Pčelinjak mi je smešten na imanju u selu, na takvoj lokaciji gde je pčelama dostupna raznolika paša tokom čitave godine, prvenstveno bagrem i livada. Sama radim taj posao. Edukujem se putem stručnih knjiga, raznih predavanja i pomoći mentora koji me savetuje kada naiđem na nedoumice“, kaže Snežana za Bolju zemlju.

Svojim pčelama obezbedite dovoljno hrane!

Pošto trenutno ima 12 košnica, usmerena je na proširenje svog pčelinjaka, pa ove godine nije zbrajala prinose meda. Svoje košnice selila je na suncokretovu pašu, te je med koje su pčele spremile, ostavila njima kao hranu u zimskom periodu.

Za uspešno zimovanje, na prvom mestu potrebno je dovoljno hrane i tretiranje za suzbijanje varoe. Uzimnjavanje pčela je najvažniji posao u jesenjim mesecima, jer od našeg angažovanja zavisi kakva će društva dočekati proleće. Nama su potrebna jaka i zdrava društva. Pčele moraju imati dovoljnu količinu hrane pravilno raspoređenu. U sredini se stavljaju ramovi sa vencima meda na gornjoj polovini, a donji deo je slobodan da tu pčele mogu formirati klube. Ostale pune ramove sa medom treba staviti sa strane“.

Bez polenskih pogača

Pčelinje društvo ne sme biti bez 10 do 12 kilograma meda, a Snežana prihranjuje svoje pčele tako što ram sa medom iz poslednje paše doda u zbeg i na taj način im obezbeđuje hranu koja je za njih najzdravija.

foto: Snežana Radosavljević u svom pčelinjaku
foto: Snežana Radosavljević u svom pčelinjaku

„Polenske pogače ne dajem jer stručnjaci kažu da se time prenosi virus crne pčele“, napominje naša sagovrnica.

Zaštitite od Varoe

Upravo zaštita od varoe je naročito važna, jer od toga zavisi opstanak društva u sledećoj godini.

Krajem jula koristila sam paštete APIGUARD, tretman koji je ponovljen za 15 dana. U avgustu sam dimila AMITRAZOM jer je tada najveći procenat varoe na pčelama. U kasnoj sezoni ostalo je još tretiranje oksalnom kiselinom.

‘Pčele ne umiru od hladnoće, već od gladi’

Pčelarka iz Požarevca smatra da je utopljavanje nepotrebno, jer pčele ne mogu uginuti od hladnoće, pre od gladi. Protok vazduha u košnici obezbedila je vertikalnom ventilacijom, na prednoj strani zida košnice.

foto: S. Radosavljević, priprema pčela
foto: S. Radosavljević, priprema pčela

Kao pčelar sa kratkim stažom naučila sam da je uzimnjavanje pčela presudno za pčelinje zajednice i za njihov brži prolećni razvoj. Zato je neophodno uložiti maksimalno rada sada, da bi zimski period protekao u miru i bez brige“, uverena je Snežana.

 

J.E.