Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Uzgoj charolais goveda je najpametnija odluka koju je ova porodica stočara donela

Uzgoj charolais goveda je najpametnija odluka koju je ova porodica stočara donela

Najveće bogatstvo što se tiče poljoprivrede Srbije nije ni plodna zemlja ni dobra klima, koliko ljudi koji znaju da iskoriste i manje plodnu zemlju, kakva je u Banatu.

653
0

Najvrednija nije sama zemlja, nego ljudi, kao što je mladi doktor veterinarske medicine, Andrej Trenka, čija porodica obrađuje 10 hektara zemlje, a on se bavi tovom junadi.

Ko se bavi tovom junadi, zna da ta grana stočarstva poslednjih meseci ne stoji baš najbolje. Osim zbog izvoza koji je izostao, ima nečeg i u nerealnoj ceni teladi koja je plaćena u proteklom periodu, kada je cena junadi bila dobra.

Zbog svega ovoga Andrej Trenka je rešio da sam „proizvodi“ telad po sistemu krava-tele, drugim rečima, da sam gaji telad koju će prodavati charolais (šaroleja) junice.

Ovo je rasa „broj 1“ za tov u Francuskoj.

– Ideja je naišla sasvim slučajno, tu su bili bikovi, njih smo prodali. Cena je bila loša, a mi nismo krenuli u potragu za malim muškim teladima, nego smo došli do ove ideje. Uz sadašnje životinje, imaćemo mušku telad za tov, a žensku ćemo ostaviti za proširenje stada – kaže Andrej za Bolju zemlju.

Ovo se pokazuje kao dobra odluka, jer do sara nije dolazilo do uginuća, resiratornih ili digestivnih problema.

Životinje kod Andreja su jošuvek junice. Šarolaj je rasa namenjena za rad i za meso, potpuno odrasle krave mogu da imaju i do 900 kilograma. Bikovi lako dostižu između 1,1 i 1,2 tone.

Ta masa ima dve velike ključne prednosti, prvo, velike predželuce goveda i veliku količinu hrane, pogotovo kabaste hrane koje životinja može da unese. Ona je predoređena da dobro koristi silažu, rezanac, travu, seno, slamu, kukuruzovinu.

Nije baš da može da se tovi bez koncetrata, ali krava može bez problema s manjim količinama žitarica (ili čak bez) da na paši odgaji tele, a to je jedina zarada od ovih krava.

Celu priču o šarolej teladima pogledajte u prilogu.