Naslovna Blog Uzgoj lubenica – Gde smo mi po proizvodnji lubenica u svetu?!

Uzgoj lubenica – Gde smo mi po proizvodnji lubenica u svetu?!

796
0

Tokom vrelih julskih dana ništa ne može bolje da nas rashladi i okrepi od lubenice. Jedna izreka kaže da kada bog Apolon oseti da na svetu postaje prevruće, on nam šalje svog anđela – lubenicu da nas ohladi. A sudeći po ponudi lubenica na pijacama, u marketima, ili na ulici ove godine ćemo se dobro rashladiti.

Ovogodišnji rod lubenice nešto je lošiji nego lane ali je kvalitet, prema rečima proizvođača, dobar. Cene lubenica se na pijacama, ali i u marketima,  kreće oko  50 dinara za kilogram. Iako se u Srbiji proizvede 250.000 tona lubenice, mi ne spadamo u baš velike proizvođače ove biljke iz porodice bundeva.

Javni poziv za podsticaje za investicije u opremu u objektima za preradu mleka, mesa, voća, povrća i proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića

PRAVILAN RAST I RAZVOJ BILJAKA: Simptomi nedostatka azota, fosfora i kalijuma na biljkama!

Problemi sa kojima se susreću naše bostandžije su: zastarela tehnologija, vrlo skupa intezivna proizvodnja. Zatim, nekontrolisan uvoz koji obara cenu.  Kao i sve manja zainteresovanost mladih ljudi za ovu proizvodnju.

Najveći svetski proizvođač lubenica je Kina koja godišnje proizvede 79.244.271 tona lubenice (proizvede oko 300 puta više lubenica nego Srbija). Kinezi su proizveli lubenicu na kojoj je sazreo čak 131 plod i koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. U najboljim godinama i najboljim uslovima na jednoj sadnici lubenice najviše mogu da sazre do 4 ploda.

Druga po proizvodnji lubenica u svetu je Turska sa 3.928,892 tona, a na trećem mestu je Iran sa 3.813.850 tona. Zatim, slede Brazil, Uzbekistan, Alžir, SAD i Rusija.

G.V.