Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Vašim životinjama je potrebno NATRIJUMA i HLORA, evo kako možete te elemente...

Vašim životinjama je potrebno NATRIJUMA i HLORA, evo kako možete te elemente da DOPUNITE!

460
0

Kalijum, natrijum i hlor treba da budu stalno prisutni u ishrani životinja, jer organizam ne stvara rezerve ovih elemenata, osim delimično natrijuma i hlora. Ovo se kompenzuje smanjenom ekstrakcijom u slučaju nedovoljnog priliva hranom, piše savetodavac poljoprivredne službe Negotin Dragan Radosavljević.

Dok se deficit kalijuma retko javlja, jer ovog elementa ima dovoljno u stočnoj hrani, sa natrijumom i hlorom situacija je drugačija. Njihova dopuna mora biti u vidu kuhinjske soli.

„Kalijum se nalazi uglavnom u ćelijama, a izlučuje se urinom i izmetom. Potrebe u kalijumu kreću se između 0,2 i 0,3% obroka, i ima ga obično dovoljno u hrani. Potrebe u natrijumu iznose 0,15 do 0,20% obroka. Pošto ga toliko po pravilu nema u hrani, mora se posebno davati i to u vidu NaCl. Hlor se u izvesnoj količini deponuje u koži i potkožnom tkivu. Potrebe u hloru iznose 0,3% obroka. Obezbeđuje se dodavanjem kuhinjske soli“, kaže Radosavljević.

Natrijumhlorid, odnosno, posebno davanje kuhinjske soli u ishrani stoke predstavlja najstariju praksu korigovanja ishrane deficitarne u natrijumu i hloru. Pored zadovoljavanja fizioloških potreba u Na i Cl, so se danas daje i kao začin tj. u višku iznad fizioloških potreba, jer je poznato da stimuliše salivaciju i aktivnost amilolitičkih enzima. Znači deluje kao stomahikum, za pojačavanje apetita.

„NaCl se daje u količini do 0,5% obroka za sve domaće životinje, uključujući u tu vrednost i sadržaj Na Cl u hrani. Domaće životinje mogu da izdrže više meseci bez soli, a da ne pokažu simptome deficita. Ukoliko uskraćivanje soli traje duže, životinja gubi apetit i težinu, produkcija opada, poremećena je reprodukcija i na kraju dolazi do uginjavanja“, ističe savetodavac iz Negotina.

Životinje dugo vremena ekonomišu sa onim minimalnim količinama iz hrane smanjenjem ekskrecije. Na davanje soli životinje vrlo brzo reaguju, a simptomi deficita nestaju.

 

Izvor: Dragan Radosavljević, PSSS Negotin

J.E.