Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo VAŽNA VEST za stočare – sa kojim RASAMA možete da konkurišete?

VAŽNA VEST za stočare – sa kojim RASAMA možete da konkurišete?

627
0
gost u emisiji
Novine nas očekuju u govedarstvu, ovčarstvu i svinjarstvu, foto Bolja zemlja

Od preporuke Instituta za stočarstvo zavisi način subvencionisanja stočara Srbije. Zbog toga, direktor Instituta za stočarstvo dr Čedomir Radović poslao je Ministarstvu poljoprivrede predloge izmena podsticaja u stočarstvu. Koje su to novine i sa kojim novim rasama možemo da konkurišemo za subvencije rekao je više u emisiji Bolja zemlja.

„Mi smo u septembru dostavili glavni odgajivački program koji smo radili za teritoriju Centralne Srbije za ovčarstvo, govedarstvo, svinjarstvo i živinarstvo. Novine u govedarstvu su te da mi imamo pored 12 tovnih rasa koje su uvrštene i tovnog simentlca, koji nije namenjen za mleko, zbog mogućih izvoznih kapaciteta za Tursku i Rusiju. Ovih dana očekujemo odgovor Ministarstva poljoprivrede“, ističe dr Radović.

Za rase poput hereforda, limuzina, angusa može da se konkuriše, ali sa svom neophodnom dokumentacijom. Pa na primer, simentalac može da se umatiči kao mlečni i kao tovni. Ukoliko se umatiči kao grlo za tov, ne mogu se očekivati podsticaji za mleko, ali je to još uvek na odluci Ministarstva.

„U svinajrstvu nema toliko izmena, dozvoljeni su na primer melezi F1; od majke landrasa i oca jorkšira, to je hibrid na koji se mogu ostvariti podsticaji. Svinje nam koriste za proizvodnju mesa, hibridno grlo treba da ima makar jedno više prase u leglu. Jedino je za neraste dozvoljena kombinacija plodnih, plodna puta terminalna i čiste terminalne rase“, kaže sagovornik Bolje zemlje.

U ovčarstvu uvrštene su nove tovne rase, odnosno dopune starog odgajivačkog programa, pa sada za podsticaje mogu poljoprivrednici da konkurišu sa teksel, saflok, šarole ovcama.

„Ukoliko neko hoće da uveze neku rasu koja nije rasprostranjena u Srbiji, trebalo bi prvo da se raspita u Institutu ili savetodavnim službama da li je ta rasa u glavnom odgajivačkom programu“.

U kozarstvu i živinarstvu ništa se nije menjalo. Prošle i ove godine urađen je poseban program za autohtone srpske rase domaćih životinja, čije se odobrenje čeka od resornog ministarstva. Kako umatičiti i koliko vremena mora da prođe da bismo došli do matičnog stada i podsticaja, saznajte još u sledećem prilogu.

Bolja zemlja