Naslovna PR Velika greška: kupovina junica preko 8 meseci steonosti! A evo i zašto?

Velika greška: kupovina junica preko 8 meseci steonosti! A evo i zašto?

843
0

U nameri da kupe kvalitetnu, visoko steonu junicu, koja će se što pre oteliti, pojedini stočari se odluče na kupovinu junica preko 8 meseci steonosti. Međutim, to može da ima fatalne posledice na celokupnu buduću stočarsku proizvodnju.

Naime, takvo grlo doživljava transportni stres, nema vremena da se navikne na nove uslove života: novi ambijent, novu ishranu. Pa se, iz navedenog razloga, često dešava da očekivani rezultati izostanu.

Izvor: Bolja zemlja

„Mišljenja sam da muzne krave treba kupovati u toku laktacije. Znači, kupovati isključivo steona grla steonosti od 4 do 5 meseci. Tako najbolje možemo videti da li grlo ima neki problem ili ne. Kada kupujete zasušenu kravu teško možete znati da li ima problem sa zdravljem vimena somatskih ćelija. Kada kupite muznu kravu, sa 4 do 5 meseci steonosti, možete uraditi CMT test i videti nivo somatskih ćelija. Tokom dva meseca muže uverićete se da li ima neki problem sa vimenom. U tom slučaju vi ćete je zasušiti i pripremiti za novu laktaciju.” – objašnjava Stojan Pilipović, stručnjaka za govedarstvo.

Dakle, savet stručnjaka je kupovina junica sa 5 meseci, maksimalno 6 meseci, steonosti koje će mnogo lakše podneti transport i imati dovoljno vremena da se navikne na nove uslove života, bili oni bolji ili lošiji.

Izvor: Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac – zvanična Facebook stranica

Još puno zanimljivih saveta o kupovini i prodaji teladi, junadi i muznih krava pročitajte na sajtu Agrokorpa.rs klikom OVDE.

Poljoprivredni oglasnik Agrokorpa.rs, pored široke ponude, nudi vam i najbolje savete za kupovinu poljoprivrednih proizvoda, domaćih životinja, mehanizacije i usluga.

Na sajtu Agrokorpa možete besplatno postaviti oglase na neku od sledećih kategorija: domaće životinje, hortikultura, oprema za gazdinstvo, pčelarstvo, poljoprivredne mašine, poljoprivredni proizvodi, usluge i zemljište, lov i ribolov.