Naslovna Vesti VELIKO NEVREME POGODILO RS: evo šta treba da uradite nakon grada, kako...

VELIKO NEVREME POGODILO RS: evo šta treba da uradite nakon grada, kako biste ublažili štetu na poljoprivrednim kulturama!

430
0

Jako nevreme pogodilo je juče Republiku Srpsku i za sobom ostavilo velike posledice.

Kako je u pojedinim mestima padao i jak grad, a prema vremenskoj prognozi RHMZ našu zemlju očekuje slična sudbina, potenicijalna šteta može se očekivati na gajenim kulturama.

Foto: Pixabay

Evo kako bi trebalo da reagujete:

Nakon grada, u roku od 48 časova, stabla treba prskati kontaktnim fungicidima i aminokiselinama koje ublažavaju stres kod voćaka, savetuju iz resornog ministarstva.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da pomaže i bakar.

YouTube Screenshot
Izvor: Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti

Ko ima mogućnost da postavi protivgradnu mrežu, bilo bi dobro da to uradi jer će vremenskih nepogoda, praćenih gradom, biti sve više.

Problem je, ako grad bude pred berbu, ne može da se ispoštuje karenca. Sa jabukom je lakše jer berba većine sorti počinje od septembra – ističu u MPŠV, preporučivši proizvođačima koji ne žele da primenjuju hemijska sredstva sodu bikarbonu, i to dva kilograma na 1.000 litara vode, uz dodatak 20 litara domaćeg mleka.

YouTube Screenshot
Izvor: SremskaTelevizija

– Tako će se sprečiti truljenje plodova, ali tretman treba ponoviti tri puta u roku od 10 dana. Mogu se dodati i aminokiseline u dozi od tri litra na 1.000 litara vode. Plodovi koji ostanu na stablu i počnu da trule, a ne budu prskani, izvor su zaraze i za one koji nisu pogođeni. Nije lako pokupiti silne plodove koje je led oborio na zemlju, a biće i onih koji će tek da otpadnu, ali to je mera koja je nužna, sa aspekta održavanja higijene voćnjaka – objašnjavaju u ovom ministarstvu.