Naslovna Vesti Voćari iz Topole redovno dobijaju pomoć od svoje opštine!

Voćari iz Topole redovno dobijaju pomoć od svoje opštine!

398
0

Šumadijski okrug, opština Topola, prelep i valovit kraj poznat po cenjenim voćarima sa ozbiljnim rezultatima i nenadmašenim kvalitetom. Ne tako veliki broj stanovnika, svega 29.000, od toga veliki procenat ljudi koji se bavi poljoprivredom i kojima je egzistencija u direktnoj zavisnosti od iste.

Kada su u pitanju krediti i osiguranje, pomoć, jedno povlači drugo – pročitajte zašto!

Proizvođači dobijaju beskamatne kredite za podizanje protivgradnih mreža, ali imaju obavezu da osiguraju zasad! Evo o čemu se radi!

Ono što je opšte poznato ali i prepoznatljivo, čime se odlikuje ovaj kraj, plodnim zemljištem, umerenom klimom pogodno za voćarsku proizvodnju, moderni i planski podignuti zasadi sa protivgradnim mrežama koji su uglavnom osigurani.

Voćarska proizvodnja se popela stepenik više, tako da je iznenađujući podatak da veliki broj gazdinstava, srednjih i malih, iako deluje zapanjujuće, poseduje mini hladnjaču, projekti koji će obezbediti sredstva za sušare su tek na začetku!

Za trenutno stanje je odgovorna opština i lokalne samouprave koje marljivo rade na tome, da u skladu sa zahtevima, interesovanjima i potrebama proizvođača izađu u susret na najbolji mogući način u domenu svojih mogućnosti.

Kada dođe pravi trenutak za to, voćari treba to da iskoriste i osiguraju svoj voćnjak, da ih ne bi zadesila potresna situacija kao što je to bio slučaj ove godine, kada je grad dosta učinio po pitanju smanjenja prinosa.

Svim korisnicima kredita, opština pokriva kamatu, što je za pohvalu, možemo čak reći jedinstven i vrlo redak slučaj. Kamata nije tako mala i zanemarljiva, iznosi 3.5% na godišnjem nivou, što na iznos kredita čije cifre znaju da budu veoma velike, jer voćarstvo, kao proizvodnja, sama po sebi iziskuje velika ulaganja kako bi se prinosi i kvalitet održali na visokom nivou.

Postavlja se pitanje, da li je osiguranje stvarno potrebno i neophodno?

Osiguranje je potrebno, pogotovo zato što u tom regionu ima dosta grada, jakih vetrova, naglih oscilacija temperature, a sve to može da prouzrokuje veliku štetu.

 

 

Izvor: Poljoprivrednik

Miloš Stojanović