Naslovna Vesti VOĆARI: Spas za jabuku pronalazimo na ALTERNATIVNIM tržištima!

VOĆARI: Spas za jabuku pronalazimo na ALTERNATIVNIM tržištima!

2360
0

Dugogodišnja praksa, ali i izvor egzistencije mnogim srednjim i malim poljoprivrednim gazdinstvima je zavisio od izvoza na rusko tržište. Situacija kakvu poznajemo unazad nekoliko godina je po svemu sudeći – malo drugačija!

Zbog čega je rusko tržište sve zahtevnije a izvoz sve manji, koliko je ostvariv izvoz u Kinu, Indiju, sve više prisutna integralna proizvodnja? O ovim ali i mnogim drugim pitanjima pročitaćete u tekstu koji sledi!

Pooštrenje kriterijuma od strane uvoznika iz Rusije, mnogi bi rekli zbog sve većeg reeksporta voća, ali se odavno zna, da je to dugo očekivano, ali ne i priželjkivano, to su kriterijumi odabira, kvaliteta, ali i kontrola pristustva pesticida.

Uredba koju je Vlada donela, o izvozu i ko može da izvozi,naravno može dosta njih, ali ko ima uslove koji ispunjavaju Uredbu? Sve ovo dugo vremena ide na štetu voćarima, koji su duži vremenski period nezadovoljni donošenjem ovakve Uredbe.

Po Uredbi, izvoz voća je dozvoljen samo firmama koje imaju vlastitu ili u zakupu hladnjaču s minimalnim kapacitetom od 500 tona za voće, odnosno 200 za povrće. To su uslovi koje većina zadruga ne može da ispuni, a po tom osnovu nema smila govoriti a ni spominjati u tom kontekstu poljoprivredne proizvođače.

Prema podacima Privredne komore Srbije, na rusko tržište su naši proizvođači izvezli 140.000 tona, kada se sumiraju podaci u odnosu na 2017. godinu, to je razočaravajućih 24% manje.

Pitate se sigurno gde je završila ta jabuka?

Mnogi proizvođači koji nisu uspeli da plasiraju svoju jabuku na sve zahtevnije rusko tržište, dali su svoj proizvod budzašto, za industrijsku preradu ili su našli svoje mesto na nekom drugom tržištu. Ovako lose stanje je podstaklo poljoprivrednike ali i nadležne institucije u potragu za alternativnim tržištima.

Ministarstvo poljoprivrede, kao nadležna i odgovorna institucija preduzima mere i aktivnosti kako bi se sanirali problemi sve manjeg izvoza na rusko tržište. Kina, Indija, Maroko, Alžir, Tunis, UAE, su potencijalna rešenja i velika tržišta na kojima bi proizvođači mogli bez problema da plasiraju svoje proizvode.

“ Sa Indijom je potpisan sporazum o fitosanitarnoj kontroli i već na jesen očekujemo da krene izvoz veće količine jabuka. Što se tiče Kine, nakon posete inspekcije, očekujemo izvoz od 60.000 tona. “ – rekao je ministar Branislav Nedimović

Sve više značaja se pridaje ambalaži i pakovanju, ali i integralnoj proizvodnji, sa što većim akcentom na primenu preventivnih i bioloških mera zaštite. Samim tim naši proizvodi lakše prolaze fitosanitarnu kontrolu.

 

M.S.