Naslovna Vesti VRANAC – naše vino sa SVETSKIM potencijalom

VRANAC – naše vino sa SVETSKIM potencijalom

456
0
vino pexels
Izrada Strategije biće završene do sredine novembra, a usvojena do kraja godine, foto pexels

Vinska sorta „Vranac“ neraskidiv je deo vinskog identiteta celog regiona. Unikatnost ove autohtone sorte, njene karakteristike i potencijal su osnova koja se može koristiti kao platforma za još veću promociju „Vranca“ kao i drugih vina iz regiona na stranom tržištu, prenosi Ekapija.

Govoreći o „vrancu“, predsednik Udruženja Vina iz Makedonije Svetozar Janevski na događaju ’Svetski dan Vranca 2019.’ u Skoplju istakao je da je svaki strani vinski stručnjak i ljubitelj vina koji je imao priliku da proba vino proizvedeno od ove sorte bio oduševljen dubokom i intenzivnom bojom, aromama i potencijalom za graciozno starenje ovog vina, njihovu strukturu, karakter i složenost.

 „Reč je o ’velikoj’ sorti vina koja ima potencijal da stoji na istom nivou sa etabliranim i dobro poznatim „Cabernet Sauvignon“ ili „Merlotom“ i uživa međunarodnu reputaciju. Sada je vreme da se posvetimo regionalnoj komponenti i onome što nas čini drugačijima, unikatnim i omogućava nam da obezbedimo zaslužemo mesto u vinskoj industriji na globalnom nivou, rekao je Janevski na manifestaciji.

Vinski eksperti istakli su da je „Vranac“ izuzetno značajan za sve zemlje regiona, a poznato je da je poreklom iz Crne Gore. Sledeće godine manifestacija će biti održana u jednoj od zemalja regiona i u svetu, opet zajedno sa vinarijama iz regiona, navodi se u saopštenju.

Izvor: Ekapija

 

J.E.