Naslovna Vesti Vreme je da zaštitite svoj voćnjak od GLODARA!

Vreme je da zaštitite svoj voćnjak od GLODARA!

613
0

Pored plavog prskanja, neizostavna mera zaštite u svakom voćnjaku je zaštita od glodara (miševa, zečeva itd.)

Oštećenja koje ove štetočine prouzrokuju su itekako velika, a sve u zavisnosti od procenta prisutnosti i godine. Pogotovo kada govorimo o mladim voćnjacima, tu su štete daleko veće i nepopravljive. Pre svega nežne sadnice predstavljaju jedinu hranu u hladnim i surovim zimskim danima. Najčešće su na udaru mladi zasadi jabuke, kruške i višnje.

Obratite posebnu pažnju na doba godine i vremenske uslove kada je opasnost od glodara najveća!

Vrlo je bitno napomenuti da najveće štete nastaju kao što smo napomenuli u periodu zime, kada nema dovoljno, ili čak uopšte hrane, a najčešće je to slučaj u mesecima februar-mart.

Izuzetno je važno održavati higijenu voćnjaka, pre sve zbog zdravstvenog stanja zasada, ukloniti sva potencijalna skloništa u kojima se glodari mogu nastaniti, sve suve grančice i ostatke, ili bilo šta što bi moglo privući glodare u voćnjak.

Miševi najčešće prave svoja skloništa u gomilama pokošene trave koja nije uklonjena iz voćnjaka, đubriva, sloju malča, gomili starih i krhkih grana, sve ovo može da im posluži kao dobro sklonište.

Tokom jeseni, pogotovo u ovom periodu, veoma je važno stalno obilaziti voćnjak i vršiti pregled aktivnih rupa i pratiti tragove aktivnosti i pojave glodara.

Ocena opasnosti se vrši na sledeći način!

Brojnost miševa, odnosno ocena opasnosti vrši se na osnovu broja aktivnih rupa, koje određujemo na taj način što sve prisutne rupe na ispitivanoj površini zatrpamo i idućeg dana, ustanovimo broj otvorenih rupa.

Za zaštitu od zeca, trebalo bi voćnjak ograditi, ukoliko je to ikako moguće, naravno i krečenje stabala je neizostavna mera koju nikako ne smete propustiti ako želite da vaš voćnjak ostane zdrav i netaknut od strane glodara.

Kao prirodni repelenti mogu poslužiti i biljke, evo i koje!?

Najčešće glodare odbijaju mlečike (rod Euphorbia), takođe beli luk može dati izuzetne rezultate u odbijanju, kao i ricinus.

 

 

Izvor: CPM

Miloš Stojanović