Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Vremenska prognoza kaže: Povoljno vreme za RATARE!

Vremenska prognoza kaže: Povoljno vreme za RATARE!

714
0

Prve dane oktobra obeležilo je promenljivo vreme, s povremenim padavinama. Smenjivali su se periodi od nekoliko dana toplijeg i hladnijeg vremena od uobičajenog za ovo doba godine.

Kraj septembra i početak oktobra bili su izuzetno topli, s maksimalnom dnevnom temperaturom i do 30 oC (istočna Srbija).

Najniže temperature izmerene su krajem druge dekade septembra kada su maksimalne temperature ponegde bile istod 15 oC (jugoistočna Srbija) a zabeleženi su i prvi slabi prizemni mrazevi u nekoliko mesta.

Padavine koje su zabeležene početkom meseca bile su pljuskovite i najviše ih je bilo na severu, zapadu i istoku zemlje, izmeđe 15 mm i 40 mm. Najmanje kiše izmereno je u delovima centralne Srbije, 5 mm – 10 mm. Procenat dospelih padaina u poslednjih mesec dana, u odnosu na višegodišnji prosek, na severu zemlje u okviru proseka, dok je u ostalom delu zemlje od 25% do 75%.

Zaliha vlage u površinskom i dubljim slojevima zemljišta je veoma niska, pa su u narednom periodu potrebne nove padavine kako bi se obezbedilo dovoljno vlage za kvalitetnu pripremu za jesenju setv ozimih useva i njihove početne faze razvoje.

Prognoza: Povoljno za žetvu, berbu, setvu..

Agrometeorološki uslovi u proteklom petnaestodnevnom periodu bili su uglavnom povoljni za obavljanje aktuelnih poljoprivrednih radova kao što su žetva soje, berba kukuruza, voća, povrća i grožđa, priprema zemljišta za jesenju setvu.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

I novembar će biti topliji u odnosu na prosek za ovaj mesec, a količina vlage će odgovarati proseku.

 

 

M.S.