Vujović – veće plate i penzije, ne zna se još za koliko

    429
    0

    Dušan Vujović proglašen je za ministra finansija godine za centralnu i istočnu Evropu od strane uredništva „Global marketa“ . Ovu nagradu Vujović je zaslužio zbog svog izuzetnog doprinosa kako bi Srbija izašla iz recesije na putu ka održivom ekonomskom rastu. Vujović je istakao da je ova nagrada rezultat, pre svega, timskog rada.


    Gostujući u Dnevniku RTS-a Vujović je izjavio da će povećanje plata i penzija biti, ali da se još uvek pažljivo računa koliki je prostor za njihovo povećanje. Takođe, moguće je i da će penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć do kraja ove godine. Ono o čemu se mnogo govori je usporavanje rasta u ovoj godini što je, prema Vujovićevim rečima, rezultat negativnih i nepredvidljiivih uticaja u poljoprivredi i delom energetici.

    Dobre vesti su da se Srbija nalazi sada u veoma povoljnoj situaciji, te da ima 120 milijardi iznad plana. „Imamo suficit posle osam meseci, skoro u svim mesecima smo imali suficit, što su neverovatno dobri rezulteti. Oni smanjuju potrebu za zaduživanjem. Međutim, treba da budemo pažljivi kako trošimo.“ – kazao je Vujović. Ove godine ministarstvo će pokrenuti i niz dopunskih kapitalnih projekata gde će se brže i lakše trošiti sredstva, koji treba da podstiču rast i na kraći i na srednji rok. A projektima, kao što su: podizanje kvalifikacija, podsticanje digitalne ekonomije, pokušavaće da podignu osnovu za brži rast u budućnosti.