Naslovna Vesti VURDA SRPSKI BREND!

VURDA SRPSKI BREND!

597
0

Srbija je poznata po dobroj hrani ali i specijalitetima koji su tipični samo za naše podneblje. Međutim, malo njih smo uspeli da sačuvamo i brendiramo. Štaviše, dozvolili smo da nam ih uzme neko drugi i sada plasira kao svoj brend a dobro se zna da je poreklom iz Srbije.

Međutim, zahvaljujući našoj kreativnosti i umeću, još uvek ima nekih specijaliteta koji su gotovo vekovna tradicija. Nisu brendirani ali su svakako pravi deliaktes.

Reč je o nekoj vrsti mešavine sira, pavlake i kajmaka a nosi naziv VURDA!

Ne zna se kada je napravljena prva vurda ali se ona još uvek sprema u Lužničkom kraju i tipična je za to podneblje.
Jugoistočno područje Srbije koje se graniči sa Bugarskom pretrpelo je veliki uticaj naših suseda, pa su se vekovima mešali i spajali: tradicija, folklor ali i kuhinja.

Pretpostavlja se da vurda vodi poreklo baš odatle i kako kažu loklani stanovnici sela u okolini Babušnice, moguće je da se tamo i dalje pravi vurda, ali naša je svakako ukusnije i kvalitetnija.

Šta je vurda i kako nastaje?

Vurda se sprema relativno lako. Ukiseli se mleko i ostavi da se dobije kiselo mleko, koje se potom izlije u gazu, koja se uvije, pričvrsti i ostavi da se ocedi.

Tako oceđeno kisleo mleko je zapravo vurda koja se stavlja u male kace ili posude i ostavlja da odstoji onoliko koliko je potrebno, a spremi se nova po istom postupku. Ono što daje neku vrstu kiselosti jesu paprike koje se stavljaju između. Najbolje su crvene ali mogu i zelene.

Servira se kao predjelo uz obaveznu rakiju šljivovicu.
Recept je jednostavan pa možete da je spremite i sami.

 

G.V.