Za 100 grama pčelinjeg otrova oko 7.000 USD

  564
  0

  Pčelari u Srbiji, pored proizvodnje meda, se sve više odlučuju za prikupljanje pčelinjeg otrova. O neprocenjivoj vrednosti ovog pčelinjeg produkta sve se više govori u medijima. Pa je tako u Blicu izdato saopštenje da cena pčelinjeg otrova dostiže neverovatnih 100.000 dolara za kilogram.

  Pčelinji otrov od naših pčelara uglavnom otkupljuju strane farmaceutske i kozmetičke kompanije iz SAD.

  Lekovita svojstva pčelinjeg otrova za ljudski organizam

  Apitoksin se koristi u proizvodnji krema protiv bora i botoksa, zatim u proizvodnji lekova za kardiovaskularne i reumatske bolesti, pa čak, i za medikamente za više od 40 najtežih vrsta autoimunih bolesti.

  Naime, pčelinji otrov u kontrolisanim količinama je veoma koristan po ljudsko zdravlje. Naučno je dokazano da apitoksin smanjuje koncentraciju holesterola u krvi, normališe arterijski pritisak, sprečava pojavu aritmije, smanjuje rizik od tromba, reguliše probleme vezane sa stenokardijom. A čoveku obezbeđuje miran san, unutrašnji psihički mir, raspoloženje i voljnost.

  Apitoksin je, u osnovi, smesa organskih kiselina i različitih histamina. U početku, kada je tek otkriven značaj pčelinjeg otrova, koristio se za sanaciju reume, išijasa, upale zglobova, spondiloze, a u poslednje vreme primenjuje se i kod obolelih od Parkinsonove i Hočkinsonove bolesti, multiple skleroze, prilikom lečenja bolesti zavisnosti.

  Dosadašnjim istraživanjima pokazalo se da pčelinji otrov ima jak toksični efekat na bolesne ćelije, najviše na ćelije zahvaćene različitim vrstama kancera.

  U poređenju sa zmijskim otrovom, pčelinji otrov je duplo skuplji i teže ga je nabaviti – stotinu pčelinjih uboda je otrovno koliko i jedan zmijski ujed.

  Proizvodnja pčelinjeg otrova je pionirski poduhvat

  U proizvodnji pčelinjeg otrova prednjače Rusi i Kinezi. Proces proizvodnje apitoksina nije nimalo lak, i traje oko 45 minuta. Za jedan gram meda neophodno je 15 pčelinjih društava, koje moraju da ubodu bar 1.000 puta.

  U našoj zemlji, nažalost, još uvek ne postoji zakonska regulativa za plasman pčelinjeg otrova i ljudi, generalno, malo znaju o važnosti ovog proizvoda.

  Uz pomoć saznanja dostupnih na Internetu i stručne literature, Goran Stanojević iz Smederevske Palanke, po struci elektroničar, je 2013.godine izradio sopstveni uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova (apitoksina). Ovaj jedinstveni uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova zabeležen je i od strane snimatelja emisije Bolja zemlja.