Naslovna Vesti Za bezbednije namirnice- počela da radi Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane

Za bezbednije namirnice- počela da radi Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane

Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane i fito laboratorija sa bankom biljnih gena počele su sa radom nakon što dobijenih sertifikata.

539
0

Kako su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na taj način je u potpunosti zaokružen sistem bezbednosti hrane u Republici Srbiji.

„Naša zemlja sada ima državnu, krovnu instituciju koja će ispitivati kvalitet svih vrsta prehrambenih proizvoda i kontrolisati rad svih laboratorija na teritoriji naše zemlje“, navodi se u saopštenju ministarstva.

U izgradnju i opremanje Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL), u čijem sklopu radi više laboratorija, do sada je uloženo oko 20 miliona evra, naveo je ministar Branislav Nedimović, koji je zajedno sa šefom Delegacije EU obišao laboratoriju.

Od tog iznosa, EU je dala 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbedila Vlada Srbije iz budžeta.

„Otvaranje Nacionalne laboratorije za bezbednost hrane je bilo uslov da se bezbednost hrane dodatno unapredi“, istakao je Nedimović, dodajući da će u laboratorijama Direkcije moći da se kontroliše sve – voće, povrće, mleko, meso, seme.

Kako navode iz ministarstva, laboratorije će pored ostalog kontrolisati da li u hrani ima pesticida, teških metala, veterinarskih lekova, mikotoksina.

Nedimović je najavio i da će sada moći da počne i kontrola svih privatnih laboratorija u zemlji koje se bave ispitivanjem kvaliteta hrane i objasnio da je sve urađeno kako bi se izbeglo da onaj koji uveze hranu njenu laboratorijsku kontrolu radi preko povezanog lica.