Naslovna Vesti Za bolji kvalitet mleka-provera dva puta mesečno

Za bolji kvalitet mleka-provera dva puta mesečno

1145
0
provera kvaliteta mleka
provera kvaliteta mleka

Od sada će svi proizvođači mleka morati da testiraju dva puta mesečno svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prilikom obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije izjavila da će sve analize biti besplatne, kao i da će svaki proizvođač dobiti smernice šta treba da preduzme ukoliko postoje odstupanja od njegovih proizvoda u odnosu na evropske standarde kada je kvalitet u pitanju.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je otvaranje nove akreditovane laboratorije veoma važan korak za Srbiju i njen put ka članstvu u EU, jer je poglavlje 12, koje se odnosi na kvalitet i bezbednost hrane tehnički najzahtevnije i najkompleksnije kada su pregovori o članstvu u EU u pitanju.

Fabrici je dodao da je od ukupno 8 miliona eura koliko je EU izdvojila za obnovu Direkcije, 4,5 miliona eura je uloženo u obuke zaposlenih, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je potvrdio da će Srbija u maju ili junu dobiti i Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da je EU finansirala projekat sa 8 miliona eura, a da je Vlada Srbije učestovavala sa 3 miliona eura i da smo zajedničkim radom uspeli da obezbedimo rad ove institucije koja je važna za naše građane i proizvođače kako bi mogli da plasiraju robu na evropsko tržište.

 

Izvor: Tanjug

Prethodni tekst3D štampači u pčelarstvu – pčelarska oprema odštampana u 3D tehnologiji?
Sledeći tekstMinistar Nedimović: izdvajanje većih budžetskih sredstava za poljoprivrednike