Naslovna Vesti Za krunu u proizvodnji ŠEĆERNE REPE – potrebna PODRŠKA države!

Za krunu u proizvodnji ŠEĆERNE REPE – potrebna PODRŠKA države!

664
0

Proizvodnja šećerne repe je od nacionalnog interesa, smatraju proizvođači, a uslovi i potencijal za proizvodnju šećerne repe u Srbiji su dobri. Međutim, kažu, dosta dug period niske cene šećera na svetskom tržišu oborio je cenu belog kristal šećera, što je posledično uticalo i na ovdašnje tržište, prenosi Tanjug.

Srbija ima sve uslove za dobar uzgoj repe, odlično zemljište, dobre šećerane i izvozno tržište u najbližim susednim zemljama od minimum 650.000 tona“, kaže za Tanjug direktor kompanije Sunoko (MK Group) Slobodan Košutić.

Podaci govore da najbolji evropski farmeri postižu prinos od 90 tona repe po hektaru, uz slast od 17,5%. Prosečno, u Nemačkoj i Francuskoj se postiže oko 13 tona šećera po hektaru, a kod najboljih poljoprivrednih proizvođača čak i 14 tona. Prinosi naših farmera su skromniji, oko 55 tona šećerne repe po hektaru, što znači, dodaje Košutić, da se dobija oko 8,5 tona šećera po hektaru, a slast ne prelazi 16%. Da bi bili lideri u proizvodnji šećerne repe u regionu potrebna je podrška države i povećanje rasta prinosa.

„Otkupna cena šećerne repe u Srbiji je 34 evra po toni, dok je u nekim zemljama regiona ta cena 30 evra po toni. Hrvatska ima subvencije od 980 evra po hektaru, dok ih mi ovde nemamo, ukazuje Košutić i napominje da je jedna posledica svega toga da je šećernom repom zasejano najmanje površina od kada se u Vojvodini gaji ova kultura.

Uspeh najboljih evropskih uzgajivača počiva na subvencijama, čiji iznos varira od države do države, u proseku se kreće oko 260 evra po hektaru.

„Kod nas, zaštićeno domaće tržšte daje rezultat, ali je neophodna dodatna institucionalna pomoć. Pri uzgoju repe potroši se i do 90 litara goriva po hektaru, izostanak ili smanjenje akcize bi farmeri osetili kao značajnu pomoć“, smatra Košutić.

Proizvodnja šećerne repe, dodaje, državi obezbeđuje dodatan prihod od 12 mil evra godišnje u poređenju sa ostalim ratarskim kulturama.

Izvor: Tanjug, Ekapija

 

J.E.