Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Za kvalitetan plod voća i posle berbe

Za kvalitetan plod voća i posle berbe

595
0

Tropsko vreme koje imamo tokom ovih dana utiču na smanjenje prinosa kod svih biljnih vrsta koje uzgajamo u našoj zemlji. U priči sa proizvođačima nailazimo na veliku zabrinutost ne samo za koliko će procenata biti smanjen rod, već i da li će ga uopšte i biti, posebno kada su ratarske biljke u pitanju. Osim preporuka koje smo davali prethodnih nedelja za probleme koji su se javljali, nema se šta reći kad su ratarski usevi u pitanju, jer ono što najviše nedostaje je voda i bar malo niže temperature vazduha.

Međutim, voćarska proizvodnja je u nešto kontrolisanijim uslovima, pa se sad već razmišlja kako sačuvati proizvod i kako ga plasirati na domaće ili strano tržište. Vreme berbe za pojedine sorte jabuke je blizu i ako niste obezbedili tržište za svoj plod onda je hladnjača mesto gde će ta roba završiti. U hladnjaču mogu ući samo zdravi plodovi jabuke, a da bi sprečili da se pojave razne vrste truleži tokom čuvanja plodova, za poslednji tretman moramo odabrati sredstvo koje može da spreči pojavu bolesti. Prouzrokovači bolesti kao što su Botrytis, Stemphylium, Alternaria, Penicilium, Monilia, Gleosporium i drugi mogu se suzbiti primenom preventivnog fungicida kao što je Aserija u količini 1 l/ha. 

Preparat sprečava infekciju i ako se primenjuje neposredno pred berbu, izbegava se rizik od pojave fizioloških i patogenih oboljenja tokom čuvanja plodova. Može se primeniti dva puta sa razmakom od sedam dana, a zbog kratke karence plodovi se mogu brati već sedam dana nakon tretmana. Aserija ispunjava sve preduslove za bezbednu i efikasnu primenu pre berbe jer ne ulazi u plodove, ima kratku karencu, deluje na najveći broj izazivača bolesti, ne izaziva fitotoksičnost, a pritom ne dozvoljava da dođe do propadanja plodova ili do smanjenja kvaliteta i tržišne vrednosti proizvedene jabuke.

Ukoliko imate imate dodatnih pitanja obratite se našem stručnjaku na broj telefona 011/7852-767.

Master inž. poj. Dejan Reljin, Chemical Agrosava

Prethodni tekstPrehrambena sigurnost neće zavisiti od suše
Sledeći tekstArilje- nema vode zbog suše