Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Za nekog balega a za nekog izvor informacija

Za nekog balega a za nekog izvor informacija

759
0

Kako hraniti krave? Da li treba izvršiti modifikaciju kabaste hrane ili možda izvršiti promene u koncentratu?

Porodica iz Sakula je prva među stočarima koja je krenula sa metodom analize balege kako bi dobila odgovore na ova pitanja. Milan Laudanović, Diplomirani veterinar koji radi za Gebi je zajedno sa stručnjakom za stočarstvo Sinišom Silađijem pokrenuo program analize krvi – analize balege.

„Date kravi hranu a dobijete  mleko i otpadke.“

Postupak analize je ovakav:  skuplja se srednji uzorak iz štale, to znači od svake gomilice pomalo. I onda to ide u specijalnu kofu gde se prosejava ali kroz stalni protok vode. U suštini, u pitanju su tri sita od prohroma. Svako sito nešto govori i tačno se zna šta i koliko može da ostane u svakom od ova tri sita.

,,Ono što je očekivano jeste jedna homogenost u  količini. Odnosno,koliko se zadržava u onom prvom, najširem situ od 4,5 mm, u drugom od 3 mm i u trećem od mililitar i po. Najmanje treba da se zadržava u najširem i srednjem situ“ – izjavio je za emisiju Bolja zemlja diplomirani inženjer Milan Laudanović.

Uglavnom u situ se zadržavaju vlakna. Ukoliko nije dobro izbalansirana ishrana  može se desiti da u situ završi ili celo zrno ili polovina zrna ili čak, suviše dugačka vlakna. Na osnovu analize balege procenjuje se stanje i utvrđuje šta bi se u koncentratima moglo promeniti, odnosno kako bi se mogli izbalansirati obrok kabasti i koncentrovani deo kako se to ne bi ponovilo.

Takođe, mora se imati u vidu i stanje krave. Krava je složena životinja. Na primer, krava koja se oteli ona manje preživa. Ukoliko manje preživa ona manje luči pljuvačke. I automatski se menja rezultat. Isto tako važna je i usitnjenost silaže. Ako je silaža previše usitnjena krava neće preživati dovoljno. To opet za posledicu ima smanjenje lučenja pljuvačke i snižava se PH vrednost buraga.

Ova kanta sa sitima košta oko 250 dolara, što je možemo se složiti dosta skupo. Ali analiza na ovakav način je dosta brža i efikasnija.

Prethodni tekstDa li ne? GMO hrana u Srbiji
Sledeći tekstEkologija – otrovna zemlja na deponiji