Za uspešniju poljoprivredu iskoristiti IT sektor!

  438
  0

  Na Forumu „Hrana za Evropu“, koji se održava u Vrdniku stručnjaci su konstatovali da se u Srbiji informacione tehnologije, za unapređenje i racionalizaciju poljoprivredne proizvodnje, zanemarljivo malo koriste u odnosu na evropske države. Mora da se menja svest kako bi domaći agrar počeo da hvata korak sa evropskim i svetskim trendovima.

  Vuk Radojević – pokrajinski sekretar za poljoprivredu, najavio je da će ovih dana biti potpisan ugovor sa novosadskim institutom Biosens o digitalnom kontrolingu kojim će se dobiti presek stanja na novosadskim poljima. Radojević je podsetio na projekat „Antares“ ovog instituta , koji je 2016. osvojio prvo mesto u Evropi. 

  Cilj ovog projekta je da se kroz sinergiju IT sektora i poljoprivrede razvija agrar, kao najznačajniji segment domaće industrije, što treba da ubrza ekonomski razvoj države. Biosens je jedan od vodećih evropskih naučnoistraživačkih instituta posvećen savremenim primenjenim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i hrane, a „Antares“ projekat ima budžet od 28 miliona eura, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona je nacionalno sufinansiranje koje je već obezbedila Vlada.

  U planu je i izrada digitalne platforme koja će olakšati rad pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, ali i poljoprivrednicima planiranje proizvodnje i aktivnosti na njihovim parcelama.

  Kako je Radojević rekao u pripremi je koncepcija agrarnog budžeta Vojvodine, pa će maksimalno biti povećani finansijski iznosi po gazdinstvu, kao i podrška mlađim poljoprivrednicima, vinogradarstvu i vinarstvu.